НОВИНИ

14 загинали при руската атака с дронове в Украйна

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:25, 22.03.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Европа
Слушай новината

Руски сили атакуваха украински градове освен с ракети и с ирански дронове. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 16 от общо 21 безпилотни апарати. Загиналите при въздушните атаки са най-малко 14 души. Украйна от своя страна атакува с дронове Севастопол.

Две общежития и професионална гимназия в Киевска област са сред поразените обекти на руските атаки с дронове. Ударите са в град Ржишчев, на 80 километра от Киев. При атаката там са загинали най-малко четирима души.

"Дроновете започнаха да атакуват към 3 през нощта. Трима души са загинали на място. Повечето хора са слезли в мазето, евакуирахме оттам 200 души. За съжаление някои са останали на горните етажи. Един от тях, четвъртата жертва, е 40-годишен шофьор, затрупан от отломки на петия етаж", каза Ирина Прянишникова, говорител на полицията в Киевска област.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че нападението е пример за това, че Москва не проявява интерес към възстановяването на мира.

Руска ракета улучи жилищен блок в Запорожие. Най-малко един човек загина и 33-ма са ранени.

"Всичко започна да пада и трябваше някак да сляза долу. Минах през руините. Вече нямаме апартамент, нямаме балкон, нищо", каза Артем Мейборода от Запорожие.

Снимки: БГНЕС

Украйна отговори с атака с надводни дронове срещу Севастопол, на анексирания Кримски полуостров. Назначената от Москва администрация на града съобщи, че атаката е отблъсната. Фериботите в района са спрени.

Володимир Зеленски отново беше на фронтовите позиции на украинските войници в района на Бахмут, където се водят най-кръвопролитните и продължителни сражения от началото на руската инвазия.

"Имам честта да ви благодаря, да ви стисна ръцете. Благодаря, че защитавате нашата страна", каза Зеленски.

Зеленски награди военнослужещите с ордени. Срещата му със защитниците идва в момент, в който руските наемници от "Вагнер" твърдят, че са превзели 70% от Бахмут.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж, пребивал жени, получи условна присъда. Една от тях разказа пред БНТ за ужаса от насилието
Мъж, пребивал жени, получи условна присъда. Една от тях разказа пред БНТ за ужаса от насилието
Левски удържа Черноморец и достигна шести пореден финал за Купата
Левски удържа Черноморец и достигна шести пореден финал за Купата