НОВИНИ

Екстрадираната в САЩ Дилкинска управлявала кухите дружества на Ружа Игнатова

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:54, 22.03.2023
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Слушай новината

Българка, за която се твърди, че е най-близка до криптокралицата Ружа Игнатова, е екстрадирана в Съединените щати. Адвокатката Ирина Дилкинска е заподозряна в прането на стотици милиони долари от аферата OneCoin. Тя е поискана от американските власти още през март 2021 г. Предадена е преди два дни и вече е изправена пред съд в Южния окръг Ню Йорк.

Българка, близка до "криптокралицата" Ружа Игнатова, е била екстрадирана в САЩ

До екстрадицията се стига след двегодишна съдебна сага, по време на която е поискана всичката възможна информация от Съединените щати. Има събрани доказателства, че Ирина Дилкинска е била основната пералня за парите, които Ружа Игнатова присвоява чрез измама от аферата с криптовалутата OneCoin. Срещу Дилкинска показания е дал дори братът на криптокралицата - Константин Игнатов. Според него именно Дилкинска е управлявала кухите дружества, през които парите са изпирани. Не случайно разследващите на жаргон я наричат "тайният сейф на криптокралицата".

Дясната ръка на на криптокралицата Ружа Игнатова влиза във фокуса на разследващите в САЩ още в края на 2020 г. Първоначално юристката Ирина Дилкинска е смятана за правен консултант, който обаче вместо да се грижи за спазване на регулацията започна да регистрира поредица от кухи дружества, през които да изпира парите от измамните действия с криптовалутата OneCoin.

С какво се е занимавала екстрадираната сътрудничка на Ружа Игнатова?

"Участие в организирана престъпна група с цел измама и пране на пари. Това е съучастник в евентуално престъпната дейност на така известната криптокралица Ружа Игнатова", каза Христо Кръстев, зам. градски прокурор на София.

Така разследващите зад Океана определят Дилкинска не само като адвокат на Игнатова, но и като финансовия таен сейф на криптокралицата. Според разследването само през 2016 г. и 2017 г. Дилкинска и Марк Скот успяват да изперат 400 милиона долара приходи от OneCoin. Като това става през една от фирмите на Дилкинска "Би енд Ен Консулт".

"В Софийска градска прокуратура няма разследване по тези твърдения. То се води единствено и само на територията на Съединените американски щати, тъй като се твърди, че престъпната дейност е извършена именно на тази територия, като от територията на САЩ са изпращани съобщения чрез телевизия и радио за това, че ако се инвестира в криптовалутата OneCoin ще се постигне доста голяма доходност", каза Христо Кръстев, зам. градски прокурор на София.

Фирмата "Би енд Ен консулт" е регистрирана като дружество за консултантски услуги и посредничество при търговски сделки. Не е имало дейност у нас. Екстрадираната Ирина Дилкинска е била управител на фирмата от 2015 до 2018 година, а регистрацията на "Би енд Ен консулт" е била в Етрополе на ул. "Никола Михайлов".

Жители на Етрополе твърдят, че не я познават и на адреса няма такава фирма.

Екстрадираната в САЩ сътрудничка на Ружа Игнатова е арестувана у нас още през 2021 г.

Братът на Ружа Игнатова Константин Игнатов е разказал подробно пред разследващите в Съединените щати за ролята на Ирина Дилкинска, както и компаниите, които тя е управлявала и използвала за пране на пари. Така се стига до решението да се иска екстрадирането ѝ.

"Искането е получено март месец 2021 година, като е била издадена заповед за арест от окръжен съдия в Южен окръг на град Ню Йорк. Издадена е Червена бюлетина и във връзка с Червената бюлетина, лицето е задържано на 8 юни 2021 г. на територията на град София", каза Христо Кръстев, зам. градски прокурор на София.

Друга фирма на Дилкинска е "Блок Уейв Тех", регистрирана през 2009 г. като адресът на дружеството съвпада с адреса на известната компания на Ружа Игнатова - "Уан Нетуърк Сървисис", а именно на столичния площад "Славейков". Второто дружество не е засечено в схемата с прането на пари и също не е имало дейност.

Има данни за изпрани над 1 милиард долара, а доказателства за над 600 милиона. Иначе мащабът е много голям и дори стига до съмнителен превод към Дубай, при това към фирма, свързана с шейх Сауд бин Файсал ал Касими, който принадлежи към управляващата там кралска фамилия. Според доказателства, които разследващите в Съединените щати са събрали, този превод е бил с цел Игнатова да получи банков лиценз там.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убедително победно начало за Глушкова на турнир по тенис в Турция
Убедително победно начало за Глушкова на турнир по тенис в Турция
Федерацията по плуване спира парите на Антъни Иванов заради предстоящата санкция
Федерацията по плуване спира парите на Антъни Иванов заради предстоящата санкция