НОВИНИ

Българка, близка до "криптокралицата" Ружа Игнатова, е била екстрадирана в САЩ

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
09:01, 22.03.2023
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Снимка: Архив
Слушай новината

Българка, близка до т.нар. "криптокралица" Ружа Игнатова, е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата "OneCoin", съобщи американското Министерство на правосъдието.

Екстрадираната в САЩ сътрудничка на Ружа Игнатова е арестувана у нас още през 2021 г.

В официалното съобщение се посочва, че Ирина Дилкинска е била екстрадирана на 20 март и ще се яви пред американски съдия. Българката е ръководила правния отдел на "OneCoin". В обвинението се твърди, че е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на "криптокралицата" Ружа Игнатова.

Според американското правосъдие Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с "OneCoin" Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста.

Дилкинска е обвинена в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор.

ФБР разказва в подкаст как българката Ружа Игнатова задигна 4 млрд. долара

Ружа Игнатова и Карл Себастиан Грийнууд основават компанията "OneCoin" през 2014 година в София, която е прикритие за финансова пирамида за измами. Над 3 милиона души са инвестирали в измамните пакети с криптовалута и компанията генерира приходи от продажби на стойност над 4 млрд. евро, а печалбата е близо 3 млрд. евро, се отбелязва още в съобщението на американското Министерство на правосъдието.

Българката Ружа Игнатова е най-новото попълнение в топ 10 на най-издирваните от ФБР лица

Срещу Ружа Игнатова са повдигнати обвинения през 2017 година, издадена е и федерална заповед за ареста ѝ. На 25 октомври 2017 г. Игнатова е летяла със самолет от София до Атина и от тогава не е известно местонахождението ѝ. Така наречената "криптокралица" е в списъка на ФБР с най-издирваните лица от юни 2022 година, предлага се награда от 100 000 долара за всяка информация, която може да помогне за ареста ѝ.

Ружа Игнатова е имала източници в България, твърди германски журналист

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов разкри кой футболист иска да види да облече екипа на Манчестър Юнайтед
Димитър Бербатов разкри кой футболист иска да види да облече екипа на Манчестър Юнайтед
Китайският президент Си Дзинпин си тръгна от Москва
Китайският президент Си Дзинпин си тръгна от Москва