Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Шефът на НАП: Около 200 българи имат имоти в Дубай, проверява се дали дължат данъци

от БНТ
08:15, 22.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Около 200 български граждани имат имоти в Дубай, коментира в студиото на "Денят започва" директорът на НАП Борис Михайлов. Той каза още, че се правят ревизии, които трябва да установят дали се дължат данъци за тях.

"23-ма българи са проверени с имоти в Дубай, 21 са завършили. Проверки са правени, а не ревизии. Четири ревизии има, по които от едната все още чакаме от Дубай информация. Засега са установени като общ размер някъде около 100 и нещо хиляди, не беше кой знае каква сума, за да се досъберат и мисля, че в хода на ревизиите ще бъдат събрани тези приходи", поясни Борис Михайлов – изпълнителен директор на НАП.

По думите му към 17 март събираемостта на приходите е в размер на 6 милиарда и 400 милиона лева, като от тях 752 милиона са събрани повече отколкото миналата година за същия период. ДДС е събран в рамките на 211 милиона лева повече от м.г.

"Много по-голяма е събираемостта от м.г., но все още нямаме бюджет за тази година и няма план. Спрямо миналата година ние сме много по-добре с 752 милиона в повече. Цифрите са това", уточни Борис Михайлов.

Ръст на приходите от близо 13% отчете НАП

За 2022 г. приходите на Агенция "Митници" бяха рекордни - близо 13 милиарда и 400 милиона лева, което дава над 42% приход в държавния бюджет, заяви шефът на Агенцията Павел Геренски.

"Към днешна дата имаме с почти пълна увереност крайните резултати за първото тримесечие на годината и спрямо тримесечието на м.г. приходите на Агенцията са с 500 милиона лева повече. Това категорично опровергава определени спекулации, че администрацията не работи или не събира приходите", посочи Геренски.

По думите му половината от приходите на Агенция "Митници" се генерират от събрания от Агенцията акциз. Ставките върху акцизните продукти като цигари, алкохол и енергийни продукти са специфични, т.е. върху физическите обеми освободени за потребление стоки, а не върху стойността. Няма влияние на инфлацията и ставките не са променяни през последните 5 години и затова приходите се дължат на по-висока събираемост, допълни Геренски.

Той даде пример с цигарите, където има ръст за последните 3 години увеличаване на количествата, освободени за потребление във физическо изражение.

Според Борис Михайлов над 1000 фирми са големите данъкоплатци и там се възстановяват основните суми от ДДС. В последно време има 400 млн. лева възстановяване, но това не може да се отчита като нещо странно, уточни той.

"Относно "чадърите", може да е имало някога, но сега няма. За пръв път "Лукойл" внесе по време на служебния кабинет м.г. един път 18 млн. и 900 хиляди лева и след това внесе още 72 млн. лева. Това се случва за пръв път от 2007 г. Досега "Лукойл" не е внасял пари. 18-те млн. са корпоративен данък, а 72 млн. са солидарната вноска, която е върху свръхпечалбата", обясни Михайлов.

По отношение на борбата с корупцията в администрацията, Павел Геренски посочи, че политиката на Агенция "Митници" е нулева толерантност и пълна откритост.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Везенков най-резултатен за Олимпиакос при 19-ата поредна победа на тима в гръцкото първенство
Везенков най-резултатен за Олимпиакос при 19-ата поредна победа на тима в гръцкото първенство
Вики Томова влезе като щастлива губеща в основната схема в Маями и стартира с победа
Вики Томова влезе като щастлива губеща в основната схема в Маями и стартира с победа