НОВИНИ

Собственици на череши в Пловдивско изоставят овощните си градини

Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
07:43, 22.03.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Собственици на череши край Пловдив алармират, че не успяват да гледат овощните градини и все по-често ги изоставят. Стопаните са притеснени, че разходите се увеличават, а рисковете от измръзване и унищожаване на продукцията още при цъфтежа стават все по-големи и заради климатични промени.

Декари овощни градини в полите на Родопите, където растат най-ранните череши тази година са оставени на произвола на съдбата.

"На две трети, даже бих казала и на повече, всички градини са изоставени от стопаните, някои са продадени и в момента предстои да им бъде сменен статута, с цел жилищно застрояване", заяви Олга Жилова - земеделски производител.

Олга Жилова все още успява да гледа триста черешови дръвчета, които вече са готови да разцъфнат. Топлите дни са ги събудили по-рано и сега са застрашени, ако рязко застудее или паднат слани.

"Всяка година, когато има слани палим огньове, което е много трудоемко и е много скъпо, защото сламата, която купуваме е скъпа, ние не я взимаме без пари", каза Жилова.

За последните три месеца средните температури са значително над климатичната норма - потвърждават експерти. А това води до по-ранно развитие на овошките.

"Те са излезли от покой много отдавна, което ги прави и по-устойчиви на ниските отрицателни температури", обясни Надежда Шопова - климатолог в БАН.

Стопаните обаче се притесняват, че ги чакат отново изпитания с непредвидими последствия. И казват, че срещу слани не могат да разчитат на помощ или застраховка.

"Застраховането на насажденията става едва след 21 април, тогава когато вече няма и слани", каза Кръстю Чунчуков - земеделски производител.

Брокери коментираха, че допирна точка с производителите не могат да намерят от години, защото риска в този период е голям и за застрахователите.

"Тук с помощта на държавата и застрахователните компании и земеделските производители от трета страна трябва да се седне и да се види какво може да бъде направено", заяви Петър Милев - застрахователен брокер.

Собствениците на черешови масиви обаче търсят бързо решение. Заради високите цени на торове, препарати и работна ръка Олга Жилова също обмисля крайни мерки.

"Вече оставих 15-20 дка череши и ако се задълбочат нещата, а те на там вървят, много повече ще оставим", посочи Жилова.

Първите ранни череши излизат на пазара в средата на май, но производителите не се ангажират с прогнози какво количество и на каква цена ще могат да ги продадат.

Репортери: Деница Торньова, Димитър Димитров

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вики Томова влезе като щастлива губеща в основната схема в Маями и стартира с победа
Вики Томова влезе като щастлива губеща в основната схема в Маями и стартира с победа
Отбелязваме Световния ден на водата
Отбелязваме Световния ден на водата