НОВИНИ

Вижте картината на Джаксън Полък, открита у нас

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:50, 22.03.2023 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

БНТ разполага със снимки на картината на Джаксън Полък, открита у нас.

Творбата има на гърба си послание до холивудската звезда Лорън Бекол, заявиха от Софийска градска прокуратура.

Вижте още в прякото включване на Йоана Миланова

От Холивуд до Чаушеску - какви послания и знаци има върху картината, открита у нас

Първа експертна справка за картината, открита от ГДБОП у нас, показва, че отговаря на творчеството на световноизвестния художник Джаксън Полък. Тепърва обаче предстоят експертизи, които ще изяснят с точност дали в действителност става дума за оригинал.

На гърба на картината има и посвещение към холувудска актриса, а спроед наши източници произведението е било част от колекцията на Николае Чаушеску.

16 септември 1949 г. Изгряващата звезда на американското кино Лорън Бекъл получила като подарък картина за рождения си ден. На гърба на произведението имало посвещение.

"На моята талантлива и скъла приятелка Лорън Бекъл. Честит рожден ден!"

Близо 74 години по-късно картина с това посвещение е открита в България. А данните от първите експертизи сочат, че авторът е Джаксън Полък. Дали това е оригиналът - предстои да бъде окончателно потвърдено.

"За голяма наша радост успяхме да установим и задържим тази картина и към настоящия момент експертизите показват, че тя е оригинал", коментира главният секретар на МВР Петър Тодоров.

"По стил, техника на изпълнение и художествена специфика, картината отговаря на естетическите особености, характерни за живописта на Джаксън Полък в периода 1945 - 1950 година. Извършеният флуоресцентен анализ, който позволява да се открие точния химически състав на всеки цвят, използван в картината показва, че пигментите в нея са подобни на пигментите, ползвани от Полък в други произведения", обясни говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Какъв обаче би могъл да бъде пътят на картината от Холивуд в България? Според източници на "По света и у нас" творбата е попаднала в личната колекция на бившия румънски диктатор Николае Чаушеску като подарък от негов опонент. Часове преди да падне от власт, Чаушеску завещавал картината на един от приближените си, наричан генерал Нану. След смъртта на генерала, картината е наследена от неговата дъщеря, омъжена за грък. Така ценната картина попаднала на остров Крит. Има данни, че е открадната и прехвърлена в България, където сега е намерена.

Десислава Петрова - говорител на Софийска градска прокуратура
Все още не е било пристъпено към действия по нейната продажба, тъй като българският гражданин, който евентуално е поел ангажимент да я продаде, той не е бил сигурен в нейната автентичност

Според експерти обаче дали картината е оригинал на Полък ще стане ясно след детайлна експертиза.

"Тук в България се съмнявам дали можем да направим такава експертиза на подобен тип картина, защото у нас липсват аналози. За да се направи една експертиза, е необходимо да има материал, с който да се правят сравнения", каза реставраторът Емил Чушев.

Пълният анализ и изготвянето на експертизата може да отнеме и година. Визуалният оглед е само началото.

"Впоследствие има редица физико-химични и биологични изследвания, които се правят на самото произведение, за да може да се установи то дали е от този период, материалите, с които е направена, дали отговарят на периода, в който е създадено самото произведение. След това има възможност да се направят изследвания с т. нар. въглерод 14, където също може по-точно да се датират произведенията. Дай Боже да е оригинал, естествено и на мен ми се иска това да е така, но с едни леки колебания мога да кажа, че това сигурно няма да се случи", смята Чушев.

Властите у нас ще използват инструментите на международната правна помощ, за да се установят всички обстоятелства, свързани с пътя на картината.

Репортери: Йоана Миланова, Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преместиха началния час на полуфинала ЦСКА – Балкан за Купата на България по баскетбол
Преместиха началния час на полуфинала ЦСКА – Балкан за Купата на България по баскетбол
Арда ще играе контрола с третия в класирането на Втора лига - ФК Крумовград
Арда ще играе контрола с третия в класирането на Втора лига - ФК Крумовград