НОВИНИ

С какво се е занимавала екстрадираната сътрудничка на Ружа Игнатова?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:49, 22.03.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
занимавала екстрадираната сътрудничка ружа игнатова
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Преди два дни България екстрадира за САЩ Ирина Дилкинска, въпреки че тя е арестувана у нас преди две години. Така тя ще се яви пред американски съд.

Българка, близка до "криптокралицата" Ружа Игнатова, е била екстрадирана в САЩ

Българката е ръководила правния отдел на "OneCoin". В обвинението се твърди, че е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на "криптокралицата" Ружа Игнатова.

Справка в Търговския регистър у нас показва, че името на Ирина Дилкинска е свързано с две фирми - "Би енд Ен Консулт" и "Блок Уейв Тех". В момента тя не е нито собственик, нито управител в двете компании.

"Блок Уейв Тех" е регистрирана през 2009 година като адреса на компанията съвпада с адреса на известната компания на Ружа Игнатова - "Уан Нетуърк Сървисис", а именно на столичния площад "Славейков".

Ирина Тенева, както е моминското ѝ име е първата собственичка на дружеството, а после то е прехвърлено на компанията на Ружа Игнатова "Уан Нетуърк Сървисиз". Ирина Дилкинска е управител на дружеството до 2018 година, когато тази позиция заема Ангел Бояджийски.

Самият Бояджийски е управител и на дружеството собственик "Уан Нетуърк Сървисис". На поста той заема мястото на майката на Ружа Игнатова - Веска Игнатов, която основава компанията през 2011 година. По-късно управител на дружеството е и самата д-р Ружа Игнатова. Тогава собственик на компанията е вече заличеното дружество "Рилакаст".

Екстрадираната в САЩ сътрудничка на Ружа Игнатова е арестувана у нас още през 2021 г.

Второто дружество, свързано с името на Дилкинска, е "Би Енд Ен Консулт". В него тя е била управител от 2015 година до 2018 година. Фирмата е регистрирана в град Етрополе. Дружеството е с предмет на дейност консултантски услуги и посредничество при търговски сделки. Преди да бъде прехвърлена в провинцията, компанията също е била регистрирана на площад "Славейков" като останалите фирми, свързани с Ружа Игнатова. Според търговския регистър дружеството в момента няма адрес за кореспонденция с Националната агенция за приходите.

Дилкинска е участвала и в други компании, но под името Ирина Тенева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Холивуд до Чаушеску - какви послания и знаци има върху картината, открита у нас
От Холивуд до Чаушеску - какви послания и знаци има върху картината, открита у нас
Адриан Андреев и Александър Лазаров отпаднаха на "Чалънджърите" в Испания и Швейцария
Адриан Андреев и Александър Лазаров отпаднаха на "Чалънджърите" в Испания и Швейцария