НОВИНИ

Макрон защити пенсионната реформа, но протестите не стихват

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:21, 22.03.2023
Чете се за: 03:05 мин.
Европа
Слушай новината

Ден преди деветата национална стачка срещу пенсионната реформа във Франция, Еманюел Макрон обяви в телевизионно интервю, че промените ще влязат в сила до края на годината.

Френският президент защити повишаването на пенсионната възраст с две години, подчертавайки, че крайно непопулярният закон е необходим. Същевременно протестите срещу него се разрастват в цялата страна.

Повишаването на възрастта за пенсиониране във Франция от 62 на 64 години не е нито прищявка, нито лукс, а необходимост. Това заяви Еманюел Макрон в интервю, излъчвано на живо едновременно по френските телевизии France 2 и TF1.

"Докато ви говоря сега, мислите ли, че ми е приятно да осъществя тази реформа? Не. Мислите ли, че не можех да постъпя като много други преди мен и да я замета под килима. Да, може би. Но истината е, че съжалявам за едно нещо - че не бяхме убедителни за необходимостта от тази реформа. Да, тя е наложителна и искам да кажа на французите, че бих предпочел да не го правя, но точно заради това заставам с цялата си отговорност пред вас", каза президентът.

Макрон се обяви за диалог със социалните партньори, но деветият общонационален протест не се отменя.

"Утре отново ще бъдем на улицата с искане пенсионната реформа да бъде оттеглена", заяви Камий Кленпете, Френска конфедерация на труда.

Гневът на французите ескалира. Протестиращи блокираха жп гарите в Ница и Тулуза. Демонстрации и блокади бяха организирани в близост до рафинерии и петролни бази в цялата страна. Недоволните от пенсионната реформа са решени да стигнат до край.

"Или ще разберат и ще се съобразят, или ще бъдат принудени със сила да се махнат", заяви Уили Делем, представител на синдикатите.

Заради протест на докери и пристанищни работници днес напълно блокирани бяха пристанището в Марсилия, което е едно от най-важните във Франция, и това в Брест. Барикади и запалени автомобилни гуми затрудняваха трафика и по пътищата.

Снимки: БГНЕС

Блокади имаше и в университетите, включително в Париж. Френската столица продължава да е зарината от отпадъци заради стачката на служителите от чистотата. За шеста поредна вечер се стигна до сблъсъци между полицията и демонстрантите. Вълненията в Париж може да се отразят на планираното посещение на крал Чарлз Трети следващата седмица, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще бъдат обучавани екипите за медицинските хеликоптери?
Как ще бъдат обучавани екипите за медицинските хеликоптери?
Убедително победно начало за Глушкова на турнир по тенис в Турция
Убедително победно начало за Глушкова на турнир по тенис в Турция