НОВИНИ

Как ще бъдат обучавани екипите за медицинските хеликоптери?

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:24, 22.03.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Здраве
Слушай новината

Обучението на екипите за медицинските хеликоптери ще бъде и теоретично, и практическо. То ще бъде с продължителност 3 седмици. Хората, които ще бъдат част от екипа, трябва да са без заболявания и трябва да свикнат да работят в ограничено пространство.

Ще бъдат включени и специализанти по реанимация и анестезиология, които да бъдат резерви, ако няма достатъчно желаещи от страна на лекарите. Според началника на "Катедра по авиационна и морска медицина" към ВМА проф. Любомир Алексиев три месеца са напълно достатъчни за научаване на теорията, после ще има и практическо обучение.

Здравният министър: На 15 декември ще получим първия медицински хеликоптер

Преди реалното започване на работа екипите ще проведат най-малко 3 самостоятелни полета. Единият задължително ще проследи ситуацията от началото до края - от кацане на терен, където е пострадалия до привеждането му към лечебното заведение. В началото ще се лети само в светлата част на деня, а когато пилотите придобият права да работят и в тъмната част на денонощието, което изисква по-дълга подготовка, ще се премине и към нощни полети.

"Може да има чудесен хеликоптер, чудесен екип и като не може да кацне близо до болницата, ефектът е много много по-малък за този златен час, за който говорим въпреки, че вече не се говори за златен час, а за златно време. Това може да се окаже, че е 20-ата минута. Най-важното е, че накрая срещнахме авиацията с медицината, защото досега едни търсеха само хеликоптери, други само за медицина, а това е много важна съвместна дейност, не е за пренебрегване да говорим и за добрия подбор за диспечери, защото един диспечер е решаващо лице в една мисия за евакуация. Ако той не вземе правилното решение, дали има нужда от хеликоптер, или от земен транспорт, представяте ли си каква ще бъде загубата, ако пратим хеликоптер за едно дребно заболяване, където може да се покрие със земен транспорт. Така че много важно е да бъдат обучени. Те ще контактуват с диспечерите на авиационния оператор, който пък ще вземе решение дали този оператор може да лети, ако примерно там, където е събитието, пострадалият, има облаци, има опасност от обледеняване на машината, ами няма да отиде хеликоптер, защото рискуваме живота на хората.", уточни началникът на "Катедра по авиационна и морска медицина" към ВМА проф. Любомир Алексиев.

Обявиха процедура за наем на 2 медицински хеликоптера

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швьонтек няма да защитава титлата си в Маями заради травма на ребрата
Швьонтек няма да защитава титлата си в Маями заради травма на ребрата
Макрон защити пенсионната реформа, но протестите не стихват
Макрон защити пенсионната реформа, но протестите не стихват