НОВИНИ

Журналистът Николай Стоянов: Възможно е още имена на българи да излязат в разследването срещу OneCoin

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:31, 22.03.2023
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Възможно е още имена на българи да излязат в разследването на една от най-големите финансови измами в света. Това обяви разследващият журналист Николай Стоянов, който има и книга, посветена на криптоизмамата OneCoin и българската криптокралица.

Българка, близка до "криптокралицата" Ружа Игнатова, е била екстрадирана в САЩ

Журналистът се е срещал два пъти с Ружа Игнатова преди безследното ѝ изчезване преди повече от 5 години. Вниманието му привлича имотна сделка за милиони евро, които тя вади, за да придобие знакова сграда в центъра на София. Години по-късно тя вече е в топ 10 на най-издирваните престъпници от ФБР - единствената жена в списъка. Освен Игнатова, която е в неизвестност, основните участници в една от най-мащабните Понци схеми в света вече са осъдени.

"В схемата като неин съдружник и съосновател е един швед - Себастиан Гринууд, който също е задържан преди години в Тайланд, екстрадиран е в Щатите. И наскоро в края на миналата година се призна за виновен без съдебно дело, така че сега си очаква присъдата. Братът на Ружа Игнатова също беше задържан при пътуване в Щатите през 2019 г. След известно колебание и той се призна за виновен и съдейства на американските власти", казва Николай Стоянов, журналист от в-к "Капитал", автор на книгата "Уанкойн: жената, която измами света".

Екстрадираната в САЩ Дилкинска управлявала кухите дружества на Ружа Игнатова

Редица съдебни дела има срещу още едно ключово име в схемата - Марк Скот. Според обвиненията адвокатът е изградил мрежата за пране на пари, не е направил самопризнания. Ако бъде осъден за пране на пари и банкова измама, го грозят 50 години затвор.

Важна роля в схемата има и още един мъж, осъден само на 5 години, защото е съдействал на властите.

"Друго ключово лице и внасящо пикантна нотка в историята е Гилбърт Армента, също американец. Той е бил, от една страна, любовник на Ружа Игнатова, имали са връзка, от друга страна, също е помагал в изграждането на тази мрежа от компании, които са използвани за прането на пари. Той е арестуван в края на 2017 г. Признава се за виновен. И благодарение на голяма степен на неговото съучастие са подслушвани разговори негови с Ружа Игнатова в последните дни преди тя да изчезне и една част от обвиненията са базирани на негови свидетелства", казва Стоянов.

Документите от американското разследване сочат, че Дубай е бил важен финансов маршрут за българката, там тя е сключила сделка с шейх. Не на последно място в схемата е и люксембургският шпионин Франк Шнайдер.

"Бил нещо като консултант по сигурността на Ружа Игнатова, бивш служител на люксембургските служби, който е напуснал и си е направил частен бизнес като скъпоплатена детективска агенция за заможни хора, които да си предотвратяват атаки от конкуренция или от власти и регулатори. Той е задържан във Франция", казва журналистът.

Следите на Ружа Игнатова се губят от 2017 година, когато българката, която има и германско гражданство, е видяна за последно на полет за Атина.

"Най-логичната дестинация за нея би била Дубай, освен всичко, което знаем и за други известни българи, екстрадицията там е доста по-трудна", казва Стоянов.

Отворен остава въпросът жива ли е Ружа Игнатова.

Вижте какво още каза журналистът Николай Стоянов в предаването "Още от деня":

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катарски шейх прави рекордна оферта за закупуването на Манчестър Юнайтед
Катарски шейх прави рекордна оферта за закупуването на Манчестър Юнайтед
Швьонтек няма да защитава титлата си в Маями заради травма на ребрата
Швьонтек няма да защитава титлата си в Маями заради травма на ребрата