НОВИНИ

Лидерите на ЕС одобриха доставянето на 1 млн. снаряда за Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:15, 23.03.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

България може да изнася снаряди, но ще изисква информация дали отиват в Украйна. Тази позиция застъпи президента в Брюксел и потвърди, че нашата страна няма да участва в съвместната европейска доставка на снаряди за Украйна, но има има интерес да внедри технологии за производството на 155-милиметрови гаубици.

Военната помощ за Украйна е основната тема на срещата на лидерите на Евросъюза сега.

България подкрепя по принцип общи обществени поръчки в областта на отбраната, но не и когато става въпрос за военна помощ за Украйна, каза Радев преди началото на срещата. В същото време страната ни е готова да произвежда повече готова продукция и да я продава на трети държави, като отговорността ще бъде именно тяхна, ако тези военни снаряди отиват за Украйна.

Лидерите на ЕС приеха в късния следобед днес и заключенията по отношение на Украйна. Те одобриха предоставянето на 1 млн. снаряда за страната в следващите 12 месеца. Казаха също, че са готови да предоставят ракети, ако Киев има нужда от тях.

Румен Радев смята, че визитата на еврокомисаря Тиери Бретон в България е признание за традициите, опита и капацитета на българската отбранителна индустрия. Според него страната има ни има интерес да произвежда повече снаряди, но не за Украйна.

Радев: Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, но не и с Украйна

“Ние се ангажираме само със снаряди, които могат да отидат в наши партньори и съюзници, ако те поискат от нас, но не и с Украйна. Ясен ли съм”, каза Радев.

Според Радев държавите, които купуват български снаряди, трябва да информират държавата ни дали ще ги предоставят на Украйна.

“Това служебно правителство има ясна позиция - аз очаквам и призовавам следващия парламент да постави на първо място повишаването на отбранителния капацитет на България и ясно да осъзнава, че най-голямата отговорност на този парламент е за сигурността преди всичко на България. Ако парламентът отново призове за доставка на оръжие за Украйна от българската армия, нека този пък има смелостта да състави редовно правителство и то да носи отговорността през българските граждани”, каза президентът.

Според Радев Европа оценява високо усилията на България за справяне с нелегалната миграция и предложението за създаване у нас на международна оперативна група за борба с нелегалния трафик.

“Имаме разговори и с премиера Рюте, и с канцлера Нехамер, и със Съвета, и с всички други партньори. За мен октомври месец, ако ние изпълняваме всички важни стъпки и е много важно законодателството, България ще може да се присъедини към Шенген”, каза той.

Радев смята, че България започва да играе стратегическа роля в Европа като разпределител на газ от различни източни. В края на април президентът на Азербайджан ще бъде в София за сключване на меморандум.

Президентът коментира, че страната ни не се отказала от средствата от Фонда за справедлив преход за тази година, както съобщи преди дни еврокомисарят Елиза Ферейра. Според Радев е станало недоразумение и страната ще внесе до края на годината необходимите проекти за трите въглищни региона - Стара Загора, Кюстендил и Перник, за да получи 800 милиона евро от фонда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква роля в схемата OneCoin има екстрадираната Ирина Дилкинска (Обзор)
Каква роля в схемата OneCoin има екстрадираната Ирина Дилкинска (Обзор)
Нидерландия загуби цели петима футболисти за старта на европейските квалификации
Нидерландия загуби цели петима футболисти за старта на европейските квалификации