НОВИНИ

Чисти ли се редовно в пловдивския квартал Столипиново?

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 24.03.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Ударно почистване на квартал Столипиново в Пловдив, след проверка на прокуратурата, разпоредена от Иван Гешев. В жалба, адресирана до главния прокурор, жители на района се оплакали, че не се полагат достатъчно усилия кварталът да се поддържа чист. Проверката обаче показала, че общинската фирма "Чистота" прави всичко необходимо, но въпреки това районът тъне в боклуци.

Според жалбата, подписана от 9 души, в Столипиново няма достатъчно казани за боклук и сметопочистващата техника не влиза редовно в махалата. Проверката на прокуратурата обаче, не потвърдила това.

"Напротив, сметосъбирането в квартал Столипиново буквално е утроено в рамките на три години, имам предвид използването на сметосъбиращи сметопочистваща техника за разлика от други квартали, където същата техника влиза грубо казано по веднъж на ден, в този квартал техниката влиза по два, по три пъти, а понякога и по повече. Установихме, че в голяма част от случаите на местата, където Общината е поставила контейнери за сметосъбиране, тези контейнери най-общо казано не се използват, а отпадъците предимно такива от битов характер се изхвърлят не в контейнерите, а до тях", заяви Галин Гаврилов – зам. окръжен прокурор.

Същото казват и от "Чистота" – кофите стоят празни, а купища боклуци зариват махалата. Въпреки това, в квартала ще бъдат поставени още 200 кофи за боклук. Не от време на време, а постоянно се чисти тук, казват от общината. Но признават, че не могат да се справят с проблема.

"7 дни в седмицата ние работим тук. Въпреки всичко, ние не можем да овладеем тоя процес – армията на замърсителите е много по голяма от армията на тези, които чистят", каза Анести Тимчев – зам.-кмет на Пловдив.

В Столипиново обаче не посочват виновните за огромните сметища. 16 са големите незаконни сметища в квартала. В битката с тях, освен тежката техника, ще се включи и видеонаблюдение. В момента се обсъждат местата, на които ще бъдат поставени камерите на общинска охрана.

"Към момента работим заедно с районното кметство, за да може да се осигури електрическо захранване за тези камери, за да можем действително да поставим камери и най-малкото, което е да се спрат тези фирми, които идват да изхвърлят отпадъци тук безплатно", заяви Димитър Георгиев - директор на ОП "Чистота" - Пловдив.

От районното кметство настояват ударното почистване на квартала да стане всекидневно.

"И да има по-строг контрол. Както върху превантивната дейност да не се изхвърля отпадък, така и върху сметопочистващите органи, за да се следи по колко отпадък по колко курса се правят, и да се увеличат и съдовете за смет, и една кампания, която да е за жителите на квартала", каза Иван Стоянов – кмет на район "Източен".

Обмисля се и видеонаблюдение на петте входно-изходни артерии на Столипиново.

Репортер: Деница Торньова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Димитрова и тимът на Волей Алба-Блаж са на финал за Купата на CEV
Гергана Димитрова и тимът на Волей Алба-Блаж са на финал за Купата на CEV
Обзорен филм за Световната купа по сноуборд Банско 2023 в събота по БНТ 3
Обзорен филм за Световната купа по сноуборд Банско 2023 в събота по БНТ 3