НОВИНИ

Подменят магистрални водопроводи във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 24.03.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Доизгражда се канализационната мрежа в селищните образувания на север от Варна. Проектът включва и подмяна на важни за града участъци от магистрални водопроводи, което ще намали загубата на вода поради аварии по водопреносната мрежа.

Подмяната на тръби и подземна инфраструктура е част от голям проект, който цели включването към ВиК мрежата на Варна хиляди домакинства от северната и източната част на града. Поетапното изпълнение ще продължи със затваряне или ограничаване за движението на автомобили на редица важни пътни отсечки.

"Предстои да се изградят нови водопроводи и канализационна мрежа на територията на община Варна, също както и довеждащи водопроводи до град Варна. Общият обхват на проекта включва осем различни обекта, като четири от тях са извън рамките на град Варна, а другите четири включват обекти в рамките на град Варна и село Каменар. Към настоящия момент има стартирани дейности по обектите в село Каменар и множество от селищните образувания във Варна", каза Сава Коев – ръководител на проекта, ВиК-Варна.

Освен по улица "Прилеп", водопроводни тръби се полагат и по булевард "Христо Смирненски". Проектът засега върви по график и изпълнителят е амбициран да го завърши до края на месец октомври.

"Изграждаме около 13 километра канализационни клонове и около 3,5 километра магистрален водопровод Ф-1000 по бул. "Христо Смирненски". В момента по бул. "Христо Смирненски" работим по отсечката между "Подвис" и "Прилеп", там изградихме канализационните клонове, които са вътре в този участък и след това започваме магистралния водопровод, в рамките на около два месеца трябва да приключим с него и да преминем в следващия участък от "Дубровник" до "Подвис", обясни Христо Атанасов, представител на фирмата-изпълнител на проекта.

След като бъдат изградени подземните комуникации и водопроводите, предстои преасфалтиране и облагородяване на някои пътни отсечки, реновиране на спирки и полагане на нови бордюри и тротоари. Цялостният проект по график трябва да приключи до края на годината.

Репортер: Петко Петков

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисията по академична етика към МОН проверява около 20 сигнала за плагиатство
Комисията по академична етика към МОН проверява около 20 сигнала за плагиатство
Меси с гол №800 за Аржентина
Меси с гол №800 за Аржентина