НОВИНИ

Еврокомисарят Мария Габриел откри първите Дни на европейските иновации в Силициевата долина

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
08:45, 24.03.2023
Чете се за: 05:30 мин.
По света
Слушай новината

Може ли следващата голяма технологична компания да бъде родена в Европа? Българският еврокомисар Мария Габриел вярва, че това е само въпрос на време. Тази седмица тя откри първите по рода си Дни на европейските иновации в Силициевата долина. А България беше представена от няколко обещаващи проекта.

Инженер по образование, любител на храната по душа. Така описва себе си Светослава Симеонова. Тя не може да приеме, че българите често изхвърлят напълно годни хранителни продукти. Борбата ѝ с този проблем я отвежда чак до Силициевата долина. Тук тя търси инвеститори и поддръжници.

"Проблемът с разхищаването на храна, въобще с това да промотираме един по-устойчив начин на живот, са всъщност иновациите, които трябва да правим в бъдеще и които вярвам, че и инвеститорите тук от Силициевата долина също вече са разбрали, че са проектите, в които следва също да се инвестира. Ние се радваме да сме български проект, да сме награди от Европейската комисия и да продължаваме развитието си в Европа, но ще се радваме също и на съдействие и подкрепа от партньорите ни тук в Америка", казва Светослава Симеонова - основател на проект за борба с разхищаването на храна.

Светослава не е единствена. Компании и предприемачи от цяла Европа мечтаят да направят следващата голяма крачка в технологичната революция. Но ще имат нужда от уроците на Силициевата долина. Затова българският еврокомисар Мария Габриел пристигна в Сан Франциско с над 40 представители на европейските бизнес, образование и местна власт. Те искат светът да забрави за американската мечта и да заговори за европейската.

"Всички заедно казваме: Ако искате да бъдете част от новата вълна от иновации, сега е моментът да бъдете в Европа. Нашата цел е много ясна. От една страна искаме да привлечем инвеститори в Европа. От друга страна, да привлечем таланти. Елате да сбъднете своята мечта в Европа, а ние ще направим така че тя да бъде в полза на всички около вас и вие да се чувствате добре", заяви Мария Габриел - европейски комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

"Ако погледнете глобалните предизвикателства, пред които сме изправени, те ни показват, че трябва да си сътрудничим на трансгранично ниво - с Китай, със Съединените щати. През годините Америка успя да привлече много европейски таланти. Трябва да се опитаме да направим същото - да притеглим американски таланти към европейската система за проучвания и иновации", каза Свайн Столен - ректор на университета на Осло.

Но какво има Европа, което Силициевата долина няма?

"Европа в новата вълна от иновациите има изключително голяма сила. Има наука, индустрия, има таланти. И този път нещо много важно - регионите и публичните институции не са тук, за да поставят нови пречки или законодателство. Те са тук, за да направят работата по-лека", каза още Мария Габриел.

Според еврокомисаря България също може да изиграе важна роля в този процес. Чуждестранни инвеститори са впечатлени от опита на страната в сферата на информационните технологии. Повече от 30 години Джон Уайзър е част от една от най-големите американски медийни компании. Наскоро създава нов бизнес, който обмисля да премести в София.

"Запознати сме с отличните умения на българските компютърни специалисти. Те са сред най-добрите програмисти и инженери по целия свят. Затова сме привлечени от възможността да правим бизнес в България", казва Джон Уайзър - съосновател на технологична компания.

А какво може да научи България от Силициевата долина - рискувай, за да успееш, дори да не стане от първия път.

"Ти си готин, защото си успял да направиш нещо, опитал си, и трябва да ти се даде още един шанс. Аз вярвам, че и в България трябва да мислим именно в тази посока - да даваме шанс на хората да развиват иновативни бизнеси, дори да им кажем, "Окей е да се провалиш веднъж, опитай втори път, не се предавай." Действително много ще се радвам тази инициатива и бъдещи такива да ни помогнат именно в този начин на мислене, а вече отделно и в намиране на инвестиции и т.н.", каза още Светослава Симеонова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меси с гол №800 за Аржентина
Меси с гол №800 за Аржентина
"Билд": Байерн М уволни Юлиан Нагелсман и назначи Томас Тухел
"Билд": Байерн М уволни Юлиан Нагелсман и назначи Томас Тухел