НОВИНИ

Комисията по академична етика към МОН проверява около 20 сигнала за плагиатство

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
09:05, 24.03.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Още
Слушай новината

В Комисията по академична етика към Министерството на образованието и науката в момента се разглеждат около 20 сигнала за плагиатство в научните среди. Това каза днес заместник-министърът за висшето образование Албена Чавдарова. За да бъдат ограничени случаите на преписване, тя напомни на университетите да използват софтуера за проследяване на плагиатството, който вече е закупен. Днес той беше представен пред академичната общност.

МОН предоставя на българските университети софтуер срещу плагиатство

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е пионер в използването на система за антиплагиатство. Внедряват я още през 2019 г. и сега проверяват дипломните работи на на студентите и дисертациите на докторите на науките. В работите на студентите в повечето случаи ставало дума за неволно плагиатство.

„Много е популярно, особено сред по-младите студенти, че щом нещо е споделено в интернет и не е оказан автор, то той може да го вземе, да го копира, да го постави на съответното място, като всъщност това не ги оправдава“, заяви доц. Любка Алексиева, зам.-директор на Центъра за дистанционно обучение на СУ.

Преподавателят качва определения документ, а алгоритъм чете и сравнява с база данни в 35 милиона научни източници. Ако има сходства, документът се оцветява в различни цветове в зависимост от процента на съвпаденията.

„Маркира кое от къде е взето – от интернет, от вътрешната база данни, от други бази с данни и всъщност преподавателят преглежда, сверява“, обясни доц. Любка Алексиева.

Системата показва сходства, но преподавателят преценява дали това е плагиатство. Най-честият опит за измама е да се заменят букви от българската азбука с тези от латиницата и така преписвачът да не бъде хванат. Системата обаче се справя и с това.

„Още веднъж да обърнем внимание на висшите училища, че системата е налична. Министерството на образованието и науката е заплатило тази система вече почти година“, отбеляза зам.-министърът за висшето образование Албена Чавдарова.

Засега системата не помага, за да стигне един плагиат до комисията по академична етика. Според закона за тази цел трябва да бъде подаден сигнал от от заинтересовано лице.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наум Кайчев: Времето на Иван Михайлов се използва за легитимация на забраната на права на българите в РСМ
Наум Кайчев: Времето на Иван Михайлов се използва за легитимация на забраната на права на българите в РСМ
Подменят магистрални водопроводи във Варна
Подменят магистрални водопроводи във Варна