НОВИНИ

Радев: На Съвета на ЕС беше постигнато съгласие по важни теми за България

bnt avatar logo
от БНТ
13:38, 24.03.2023
Чете се за: 05:32 мин.
По света
Слушай новината

Приключи един много ползотворен Съвет, на който бяха поставени и беше постигнато съгласие по важни теми за България, каза пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев след срещата на лидерите на ЕС.

По отношение на решението на Съвета за изпращане на 1 млн. снаряди за Украйна, Радев уточни, че България е част от общата политическа рамка за подкрепа за Украйна, заедно с всички държави членки, но всеки който иска индивидуално да участва в доставката на тези 1 млн. снаряда като обща поръчка за Украйна, трябва да сключи споразумение с Европейската агенция по отбрана. Държавите в решението на Съвета са 17. България, заедно с 9 държави, не е част от тази обща поръчка.

Лидерите на ЕС одобриха доставянето на 1 млн. снаряда за Украйна

Темата за изпращането на снарядите е заложена на две места - във вчерашните заключения на Съвета и в Европейската агенция по отбрана.

"И нека има ясна разлика - България е част и подкрепя европейския механизъм за укрепване на мира. Благодарение на този механизъм ние ще модернизираме нашата отбранителна индустрия, така че да отговаряме на съвременните изисквания, да имаме по-голям капацитет. Но касаещо доставката на 1 млн. снаряди за Украйна - във вчерашните заключения изрично е записано, че това трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка една държава членка. Този текст е записан, защото преди този Съвет имаше съвет на министрите на отбраната и външните министри - България не е част от тази инициатива с още 9 държави, така че няма как да има общо заключение. Затова, която държава желае индивидуално да се включи, сключва споразумение с Европейската агенция по отбрана", уточни Радев.

На въпрос, ако Путин дойде в България, ще го арестуваме ли - Радев заяви:

"Първо вие знаете, че отношенията в момента между държавите-членки от ЕС и Русия не са такива, че да предполагат посещение на президента на Руската Федерация - така че въпросът ви в момента е безсмислен".

Президентът отново беше попитан дали можем да възпираме държави, на които сме предоставили оръжие, да го изпращат за Украйна. Той отговори: "Това е много ясно изискване в сделките, които се правят с всички продукти в сферата на отбраната".

По отношение на селскостопанската политика президентът каза, че България напълно разбира необходимостта да предоставим транспортни коридори за износ на селскостопанска продукция от Украйна към трети страни, но това не трябва да води до изкривяване на българския пазар и до увреждане на интересите на нашите производители.

Финансова помощ за земеделците от страните близо до Украйна, сред които и България

Този въпрос вече сме го поставили веднъж. ЕС ще предостави финансова помощ на земеделските производители от страните в близост до Украйна, сред които и България на обща стойност 56 млн. евро, от които ние ще получим 16 милиона. Според президента това не е достатъчно, защото не може да покрие щетите, които земеделските производители търпят. Затова заедно с Румъния, Унгария, Словакия и Полша ние сме настояли за много по-голяма помощ. Това ще бъде обект на сериозно разглеждане в ЕК, уточни Радев.

По отношение на енергетиката сме получили висока оценка за всички инициативи, които генерираме и подкрепата, която даваме на нашите партньори. Радев обаче е поставил много важен въпрос за нагнетения скъп газ миналото лято в хранилището в Чирен. Това е проблем, който имат и други държави. Газ, който е три пъти по-скъп и неговото вадене означава ние наистина да вдигнем значително цената на газа, който продаваме в момента. Темата трябва да бъде обект на анализи и евентуално решение от страна на ЕК, така че да окаже помощ на държавите, засегнати най-много в тази област.

България е получила пълна подкрепа и висока оценка за охраната на външните граници на ЕС. Уточняването на техническите параметри за европейската помощ за охрана на границата ни приключват с бързи темпове, която е изрично оказана като приоритет и от председателя на ЕК и от всички държави членки.

"Очаквам от април да започне изпълнението на тази помощ", каза президентът.

Чуйте последните новини, където и да сте!

Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха сайта, който следи цените на основните храни у нас. Вижте го
Пуснаха сайта, който следи цените на основните храни у нас. Вижте го
Три български кораба са задържани в румънски води за бракониерство на акули
Три български кораба са задържани в румънски води за бракониерство на акули