НОВИНИ

Какъв е опитът на САЩ в борбата с корупцията? Пред БНТ говори експертът по национална сигурност Шанти Калатил

bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 24.03.2023
Чете се за: 09:45 мин.
У нас
Слушай новината

Успехът в борбата с корупцията и хибридните заплахи в демократичния свят е възможен само ако правителствата и гражданското общество работят в мрежа. Това каза в специално интервю за "Светът и ние" Шанти Калатил, която до скоро беше заместник-помощник на координатора по въпросите на демокрацията и човешките права в Съвета за национална сигурност на САЩ. Тя дойде у нас за участие в голяма международна конференция по тези проблеми, организирана от Център за изследване на демокрацията.

Госпожо Калахил, Вие ръководихте разработването на първата антикорупционна стратегия на САЩ при администрацията на президента Байдън? Какъв е ключът към справянето с този проблем и как се прилага в Съединените щати?

Много добър въпрос, благодаря ви, че ме поканихте да говоря по тази важна тема! Мисля, че при разработването на стратегията извадихме на преден план няколко ключови принципа, няколко линии на действие, които според мен са универсални и приложими в по-широк план към проблема. На първо място, потърсихме начин да модернизираме и координираме ресурсите на американското правителство за борба с корупцията. Вторият подход беше свързан с борбата с незаконното трансгранично финансиране. Третият се фокусира по-специално върху търсенето на отговорност от корумпираните участници за техните практики. Четвъртият касае основно използването и укрепването на многостранната организационна структура срещу корупцията и последно - включихме всички инструменти на дипломацията, а също и чуждестранна помощ за справяне с корупцията. За малко повече от година, откакто САЩ предприеха тази стратегия, правителството и партньорите започнаха да прилагат всички тези принципи и мисля, че общите усилия на международната общност ги направи още по-ефективни. Радвам се, че имах възможност да съм тук и да разговарям с важни представители на гражданското общество и правителството относно борбата с корупцията в България.

Много често политиците на висши позиции са част от корупционните практики, наскоро имахме Катаргейт в Европа. Как Америка се справя с този конкретен проблем?

Справянето с корупцията трябва да тече както вътре в правителството, така и и извън него, но знаете ли, това винаги е много трудно. Правителството на САЩ се опита да затвори всички вътрешни вратички, които позволяват незаконно финансиране и допускат корупционни дейности. Голяма стъпка беше, например, приемането на Закона за корпоративната прозрачност в САЩ, което направи много по-прозрачна действителната собственост. Това е един от начините държавите да се справят с този труден проблем.

Какви са последиците от руската агресия срещу Украйна в областта на сигурността и проникването на скрити хибридни заплахи и корупция? Кои страни са най-уязвими?

Незаконното нахлуване на Русия в Украйна насочи светлината на прожекторите към тактиките на хибридна война. Важно е както да отблъснем агресията, така и да предоставим подкрепа на украинците в борбата им срещу тази незаконна инвазия, като същевременно държим под око по-широкия инструментариум за злонамерено влияние. За съжаление регионът на Централна и Южна Европа са действителната цел на съществена част от руската хибридна война. Не трябва да отслабваме нашата бдителност и да отблъскваме тези практики, включително дезинформацията.

Как западните демокрации трябва се борят с практики като вплитането на политическия и икономическия елит в олигархични мрежи?

Очевидно това е толкова трънлив проблем! Отчасти защото инвазията на Русия в Украйна постави тези мрежи в светлината на прожекторите. Постигнахме огромен успех в сплотяването на международната общност и се обединихме около санкциите срещу определени играчи. И затова смятам, че надграждането върху този импулс е наистина важно, не само санкциите, но и прилагането им.

Ясно е, че не става въпрос само за Русия, но и за това как да изолираме всички тези корозивни капитали, които идват и от други авторитарни режими и целят да подкопаят политическия и икономическия суверенитет на демократичния свят?

Да, права сте. Не е само Русия. Но хубавото на въвеждането на някои от тези мерки, като например прозрачността на действителната собственост, е, че може да освети корупционните практики, навсякъде по света. Независимо от какъв е източникът на парите или кои държави участват. Тези превантивни мерки и тактики за устойчивост могат да помогнат да се справим например с корозивния капитал от Китай или други режими.

Какъв е Вашият съвет към българското правителство, независимо кой управлява, да защити страната от чужда намеса в политиката и икономиката?

Българският народ най-добре какво да изисква от своето правителство. Но бих казала, че от глобална гледна точка, никога не е имало по-добър момент да се присъедините към другите държави в това усилие. Има огромна инерция зад антикорупционните мерки. Точно сега! Има много политическа воля за справяне с тези проблеми. И тъй като можем да видим пряката връзка с националната сигурност, мисля, че е по-лесно да приложим конкретни мерки, за да намерим решение. Какви точно да са мерките - това оставям на вас българите и на експертите, но е добре България да се възползва от общия импулс.

Очевидно политическият елит и гражданското общество продължават да си сътрудничат, да се контролират взаимно, за да предотвратяват хибридни атаки, и да контролират корупцията. Каква би била Вашата препоръка?

Когато говорим за усилията в борба с корупцията, най-лесно е да фокусираме нашите очаквания основно върху правителството. Но според мен усилията трябва да включват и частния сектор, и гражданското общество. Да се създадат мрежи от участници, не само в една конкретна държава, но транснационално или трансрегионално. Тогава се проявява истинската силата на тези мрежи, защото корупцията също работи чрез тези международни незаконни връзки. Само с общи, обединени усилия можем да бъдем ефективни и да покажем силата на гражданското общество.

Вие сте бивш репортер, базиран в Хонконг. През 2018 г. написахте статия, озаглавена „Глобализация в китайски стил". Какво се промени през тези пет години? Струва ми се, че Китай все повече се стреми да бъде ключов фактор в глобалната политика.

Да, няма съмнение, че Китай е ключов фактор в глобалната политика. И знаете ли, надеждата ми е, че всъщност Китай би могъл бъде отговорна заинтересована страна. Има много начини да наблюдаваме действията на Китай в международното пространство, особено когато става въпрос за финансови мрежи.
Знаете че, когато става въпрос за демокрациите по света, те трябва да са наясно, че ще бъдат много по-ефективни, ако работят заедно, защото авторитарните държави точно това правят - работят заедно, за да постигат своите цели. Демокрациите трябва да бъдат истински солидарни помежду си и да си помагат взаимно, особено когато става дума за някои от усилията за борба с корупцията, за които говорихме.

И накрая не мога да се сдържа да Ви попитам - всички американски медии очакваха Доналд Тръмп да бъде арестуван тази седмица. Смятате ли, че това ще се случи и ще бъде ли оправдано?

Нямам информация и оставям този въпрос на експертите. Но знаете ли, демокрацията винаги е сложен процес. И нейното предимство е, че дори когато се сблъскаме с вътрешни предизвикателства, всичко се случва на открито и ние се борим с предизвикателствата открито. Винаги съм казвала, че вярвам в демокрацията, защото тя има способността да се самокоригира, независимо коя е държавата.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова се класира за финал на двойки на турнир по тенис в Тунис
Изабелла Шиникова се класира за финал на двойки на турнир по тенис в Тунис
Руски удари в Източна и Южна Украйна
Руски удари в Източна и Южна Украйна