НОВИНИ

Българските кораби в Констанца са задържани след акция на нашите и румънските власти

bnt avatar logo
от БНТ
18:03, 24.03.2023
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Румънските власти задържаха три български риболовни кораба с общо 10 моряци на борда заради незаконен улов на акула. Плавателните съдове са били на 50 мили източно от Констанца. В момента корабите и екипажите се намират на порт 1 в Констанца - военното пристанище. Всички те са добре.

Специално за "По света и у нас" посланикът на България в Румъния Радко Влайков каза, че нашите дипломати са изпратили спешна нота до външното министерство на Румъния за изясняване на случая. Корабите са задържани снощи след 23.30 ч. на 50 мили източно от Констанца и в момента се намират в порт 1, или военното пристанище на Констанца.

Посланикът ни в Румъния пред БНТ: 10 български моряци са на задържаните кораби

Според директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Ваня Стаматова, задържането е в резултат на съвместна акция на българските и румънските власти.

Нашите дипломати в Румъния са във връзка с капитаните на плавателните средства. По информация на "По света и у нас" корабите са от Бургас, Варна и Каварна. Моряците са добре, имат запаси от вода, за храната ще им се съдейства.

"Собствениците на корабите са част от сдружението "Черноморски изгрев" и са с общо 10 души екипаж на борда на трите кораба. Те не се бяха свързали с посолството, ние разбрахме от румънските медии за този случай. Веднага се самосезирахме. Влязохме във връзка с полицията в района в Констанца, свързахме се с прокуратурата и получихме информацията, за която ви казвам. По-късно с нас се свърза и адвокатът на сдружението, за да изясни някои обстоятелства. По наша инициатива направихме връзка и с екипажите на трите кораба, чиито капитани заявиха, че разполагат с вода, че са на борда, няма никаква опасност за тях. Написахме, разбира се, една спешна нота до МВнР, за да потърсим информация за причините, които са довели до задържането на трите плавателни съда. За това какви ще бъдат действията и очакваме отговор от нея. Бих могъл да успокоя близките на задържаните, че 10-те моряци се чувстват добре и ние предприехме всички мерки, за да се погрижим за тяхната сигурност и да осигурим правната им защита", обясни посланик Радко Влайков.

В момента в Румъния има забрана за улов на акули, посочи изпълнителният директор на ИАРА доц. Ваня Стаматова.

"Задържането е станало в рамките на една съвместна операция, която се провежда между нашите и румънските власти. Тя е в рамките на Европейската агенция за контрол по рибарството. Официална информация до този момент до ИАРА няма. Това, което мога да кажа, задържани са за негегламентиран улов на акула. В момента в морските пространства на Румъния има едномесечна забрана за улов на акула. Това, което знаем е, че на нашите кораби е имало акула", каза тя.

По наша информация на моряците засега не е разрешено да напуснат корабите.

Вижте още в прякото включване на Татяна Кисьова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-евтин газ през април очаква енергийният министър
По-евтин газ през април очаква енергийният министър
Ботев Враца ремонтира терена на стадион "Христо Ботев" по време на паузата в първенството
Ботев Враца ремонтира терена на стадион "Христо Ботев" по време на паузата в първенството