НОВИНИ

По-евтин газ през април очаква енергийният министър

bnt avatar logo
от БНТ
18:17, 24.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

По-евтин газ за месец април очаква енергийният министър Росен Христов. Според него цените за следващите месеци ще се движат между 35 и 40 евро за мегаватчас.

"Може би летния сезон ще има леко покачване когато започват да се пълнят хранилищата в Европа, но тъй като те грубо са пълни до около половината, в България малко повече. Не се очаква да има такъв пик в потреблението, така че се надяваме цените да се стабилизират на едни нормални нива", коментира Христов.

Министърът и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов инспектираха днес изграждането на терминала за втечнен газ край Александруполис, в който България има 20 процента участие. Министър Христов заяви, че наземните работи се движат с два месеца напред в графика. Очаква се следващата година да могат да се разтоварват 10 танкера или 1 млрд. куб. м, което ще бъде около една трета от количествата, необходими за България.

По наземната инфрастръктура трябва да се изгради и 28 км газопровод до интерконектора в Комотини, откъдето газа ще влиза в българската газопреносна мрежа. Плаващата платформа за терминала се изработва в Сингапур. Терминалът е с капацитет от 5 милиарда кубически метра, като България ще ползва една четвърт.

Министър Христов очаква през следващите месеци да бъде подписано междуправителствено споразумение със САЩ и договор за предпроектно проучване за евентуално изграждане на нова ядрена мощност в България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яйцата от Украйна отговарят на всички eвропейски стандарти. Част от тях вече са в търговската мрежа
Яйцата от Украйна отговарят на всички eвропейски стандарти. Част от тях вече са в търговската мрежа
Българските кораби в Констанца са задържани след акция на нашите и румънските власти
Българските кораби в Констанца са задържани след акция на нашите и румънските власти