НОВИНИ

Яйцата от Украйна отговарят на всички eвропейски стандарти. Част от тях вече са в търговската мрежа

bnt avatar logo
от БНТ
18:18, 24.03.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Внесените яйца от Украйна у нас са безопасни и годни за консумация. До допълнителните проби на Агенцията по безопасност се стигна заради притеснението на българските птицевъди за качеството им и че има опасност да бъдат премаркирани като българска продукция.

Яйцата, които са внесени от Украйна отговарят на всички европейски стандарти. Оказва се, че част от тях вече са в търговската мрежа. Представител на агенцията по безопасност на храните купи днес украински яйца от голяма хранителна верига в столицата.

"Изследвани са яйцата за радиоактивност, за тежки метали, за антибиотици, за сулфонамиди и всички тези резултати са отрицателни, което означава, че яйцата са безопасни", каза д-р Татяна Николова, БАБХ.

Потребителите могат да различават българските от украинските яйца по съответния код за произход на черупката или опаковката.

"От складовете тръгват с търговски документи към обектите за търговия. Те гарантират тяхната безопасност, какво представлява яйцето и каква информация ни носи то. Върху всяко яйце има определена маркировка. Това са печатите, които са поставени върху яйцето и те гарантират произхода", каза д-р Татяна Николова.

Украинските яйца са безопасни, показаха резултатите от изследванията на БАБХ

Всички яйца, които идват в България от трети страни, са подложени на проверки за качество, за да отговарят на европейските изисквания. Един от най-големите вносители на яйца от Украйна, определя появилото се преди дни твърдение, че те са опасни като абсурдно.

"Тези яйца минават един път през ветеринарна служба в Украйна, ветеринарна служба в Румъния, ветеринарна служба в България и това нещо не може да се случи. Няма как в България да влезе яйце, което е без маркировка и с лоши качества, защото това е невъзможно", каза Андрей Цой - вносител на яйца от Украйна.

Средно цената на внесено яйце от Украйна е 36 стотинки. Производителите и собственици на птицевъдни ферми у нас недоволстват, че така се подбива пазара на българските яйца.

Репортер: Тереза Кънчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Битки на духа" ще съберат привържениците на Левски за 11-и път на боксовия ринг
"Битки на духа" ще съберат привържениците на Левски за 11-и път на боксовия ринг
По-евтин газ през април очаква енергийният министър
По-евтин газ през април очаква енергийният министър