НОВИНИ

Нетаняху обяви, че е поставил на пауза съдебната реформа в Израел

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:26, 27.03.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Обрат в ситуацията в Израел след седмици на бурни протести срещу плана за съдебна реформа. Тази сутрин израелският премиер Бенамин Нетаняху свика среща на коалиционните партньори, на която е обявил, че поставя на пауза съдебната реформа.

Междувременно израелският президент призова правителството да спре незабавно готвените промени с думите към премиера, че "целият народ и целият свят ви гледа".

В Израел тази нощ се стигна до безредици, след като хиляди излязоха на протест, провокиран от уволнението на министъра на отбраната заради несъгласието му с реформата. Демонстрациите не стихват вече три месеца.

Първо открито несъгласие със спорната реформа на Нетаняху от страна на член на правителството дойде от министъра на отбраната:

"Заявявам открито и категорично, че в името на сигурността на Израел, в името на нашите синове и дъщери, законодателният процес трябва да спре".

Снимки: БГНЕС

Това изказване коства поста на Йоав Галант. Уволнението му засили гнева на противниците на реформата. Демонстранти блокираха основната магистрала в Тел Авив и запалиха огън. Полицията използва водни оръдия, за да ги разпръсне. По същия начин силите на реда отблъснаха протестиращи, които пробиха барикадите близо до дома на министър-председателя в Ерусалим.

"Това е нашата страна, искаме да живеем тук, може да звучи по детски или наивно, но наистина обичаме това място", заяви Ноа Леванон, студентка.

"Историческа нощ, надяваме се тази вечер да завърши с положителен резултат по отношение на реформата. Това е целта ни - да спрем напълно преврата в съдебната система", коментира журналистът Ювал Кра.

"Тук сме, защото много опасен човек на име Биби Нетаняху се опитва да съсредоточи цялата власт в ръцете си", каза адвокатът Йотам Клейман.

Най-голямото опасение на критиците на реформата е че ще се наруши балансът в демократичната система. Кметовете на три израелски общини обявиха, че започват гладна стачка пред кабинета на Бенямин Нетаняху в Ерусалим.

Консулът на Израел в Ню Йорк съобщи, че подава оставка в знак на протест срещу уволнението на министъра на отбраната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков спечели злато в паралелния гигантски слалом на Откритото първенство на България по сноуборд
Радослав Янков спечели злато в паралелния гигантски слалом на Откритото първенство на България по сноуборд
Сигнали за бомби са получени в десетки училища в страната
Сигнали за бомби са получени в десетки училища в страната