НОВИНИ

Започва реставрацията на Синята къща в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 27.03.2023
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Започва реставрацията на Синята къща в Стария град на Пловдив. Със средства, осигурени от общината и институт "Старинен Пловдив", ще бъде изцяло обновена фасадата на възрожденската сграда. Автор на проекта е Никола Стоянов.

Синята къща е строена в средата на 19-и век и е била собственост на богатия търговец от Пещера Георги Павлити. За първи път е реставрирана през 60-те години на миналия век, но десетилетие по-късно втория етаж е опожарен. Възстановена е през 80-те години.

"Ще започнем с реставрация на художественото изписване. Виждате фасадите, холкелите са в много тежко състояние, така че започваме от тяхната реставрация. Първо структурно повърхностно укрепване, подмяна на мазилки, подмяна на някои елементи от холкелите, ако се налага. И впоследствие художественото изписване", обясни Елена Кантарева-Дечева - директор на Общински институт "Старинен Пловдив".

От оригиналите в къщата са запазени една от стаите с изцяло оригинална живопис и част от живописта по алафрангите. Синята къща винаги е била използвана от културни институции, сред които и фонд "13 века България". Стойността на ремонта е близо 150 хиляди лева, а срокът за приключването му е до края а тази година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски ще играе контрола с Марица Пловдив
Левски ще играе контрола с Марица Пловдив
Лувърът затвори заради протестите срещу пенсионната реформа
Лувърът затвори заради протестите срещу пенсионната реформа