НОВИНИ

Знамената в САЩ ще бъдат свалени наполовина заради жертвите на масовата стрелба в училище

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:32, 28.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Слушай новината

Шест души, сред които 3 деца, бяха убити при стрелба в училище в Нашвил, щата Тенеси. Нападателят - бивш възпитаник на училището - е ликвидиран. Една от версиите за нападението е негодувание или обида, потвърдиха от полицията. В дома ѝ са намерени множество оръжия. Президентът Джо Байдън поднесе съболезнования на семействата на убитите и призова Конгреса да гласува законопроект за забрана на автоматичните оръжия.

Часове след стрелбата около входа на училище Ковънънт е тихо. Идват жители на Нашвил, които оставят цветя, балони и плюшени играчки.

Черил Хил, жител на Нашвил: "Бях в шок от факта, че това се случва толкова близо до дома ми. Може да се случи навсякъде - в мола, в киното. Боли ме сърцето, когато това се случва в родния ми град."

Защо? е най-често задаваният въпрос. И отново призиви за действие.

Марк, жител на Нашвил: "Това продължава да се случва. И се случва само в Америка... И ще продължи да се случа, ако не бъде направено нещо драстично."

В 10:13 часа сутринта, местно време, полицията получава сигнал за стрелба в училище Ковънънт. То е частно, в него се обучават около 200 деца на възраст между 3 и 12 години. Охранителни камери са запечатали смразяващ образ - нападателят стреля, за да разбие един от входовете, влиза и продължава да стреля.

Убива три 9-годишни деца и трима души от персонала на училището. Използва полуавтоматична пушка, на рамото му виси втора, според полицията е имал и пистолет. 14 минути по-късно органите на реда ликвидират стрелеца. Той е открил огън и по служителите на реда, един от тях е ранен, без опасност за живота.

"Нападателя е Одри Хейл, жена, на 28 г. Живее в района на Нашвил. В ход е разследване на района, в който се предполага, че е пребивавала. В контакт сме с бащата, който е живял на същото място. Известно е, че е имало подробни карти на училището - отбелязани са детайли, местата за влизане и т.н. Имаме манифест, имаме записки конкретно за този ден, за инцидента, които проучваме", заяви Джон Дрейк, началник на полицията в Нашвил.

Пред местни медии, служителите на реда уточняват, че Хейл е родена като жена, но се идентифицира като мъж. Негодувание или обида са сред възможните мотиви за атаката, заявиха от местната полиция. Домът на Хейл е претърсен, полицията е в контакт с баща ѝ. По нареждане на президента Джо Байдън, знамената в САЩ днес ще бъдат наполовина свалени - в знак на съпричастност към жертвите на поредната масова стрелба в училище. Той призова за строги мерки за ограничаване на автоматичните оръжия.

"Това разкъсва общността ни, разкъсва душата на тази нация. Трябва да направим повече, за да защитим училищата си, да не ги превръщаме в затвори. Стрелецът е използвал автомати и два пистолета. Отново призовавам Конгреса да приеме предложението ми за забрана на този вид боеприпаси. Време е да има някакъв напредък. Имаме още да учим... Тревогата и мислите ми са с всички онези родители", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

снимки: БГНЕС

Според американска неправителствена организация, която регистрира инциденти с огнестрелни оръжия, трагедията в Нашвил е 129-ата масова стрелба от началото на 2023 година. Това е и е 12-ата стрелба в училище за същия период, показват данните на изданието Education Week.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украинските сили са унищожили 12 ирански безпилотни самолета
Украинските сили са унищожили 12 ирански безпилотни самолета
255 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие
255 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие