НОВИНИ

ЕС ще гласува автомобили с вътрешно горене да се движат със синтетични горива и след 2035 г.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:35, 27.03.2023
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След 2035 година в ЕС ще могат да се използват автомобили с двигатели с вътрешно горене, но само ако те се задвижват с така наречените синтетични горива. Това предлага Европейската комисия по искане на Германия, след като Берлин спря процеса по приемането на новите правила, които трябва да сложат край на производството в ЕС на автомобили, задвижвани с бензин и дизел след 12 години. Новите предложения ще бъдат гласувани утре от Европейския съвет.

Германия прекратява съпротивата си срещу новите правила от 2035 година в ЕС да спре производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Страната с най-голямата автомобилна индустрия в Европа успя да се споразумее с Брюксел от забраната да бъдат изключени колите, които се движат на синтетично гориво.

“Постигнахме споразумение с Германия за бъдещата употреба на синтетични горива за автомобилите. Започваме работа за приемането възможно най-скоро на стандартите за въглероден диоксид за автомобилите, а комисията ще предприеме незабавни действия с необходимите правни стъпки за прилагане на споразумението за синтетичните горива”, каза Тим Макпи - говорител на ЕК.

Според германския министър на транспорта Фолкер Вининг ще има гаранции, че след 2035 година новите автомобили, които използват синтетични горива, няма да могат тайно да карат с бензин или дизел.

Синтетичните горива, чието производство се увеличава през последните години, са въглеродно неутрални. С правилата за производство само на електромобили и на автомобили на синтетични горива Брюксел цели спешно намаляване на вредните емисии от пътния трафик, за да може ЕС да стане климатично неутрален до 2050 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски събра близо 240 000 лв. в сметката за погасяване на задължения към НАП
Левски събра близо 240 000 лв. в сметката за погасяване на задължения към НАП
Анчелоти: Искам прекарам оставащата част от кариерата ми в Реал Мадрид
Анчелоти: Искам прекарам оставащата част от кариерата ми в Реал Мадрид