НОВИНИ

Министерство на земеделието: Българските рибари не са нарушили законите (ОБЗОР)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:04, 27.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Все още няма официален документ от Румъния с обяснение защо са задържани 3-те български рибарски кораба край румънския град Констанца. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев след среща със собствениците на корабите и директора на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. По неофициална информация са повдигнати обвинения на тримата собственици на корабите.

От Министерството на земеделието смятат, че българските рибари не са нарушили законите, защото са осъществявали риболов на 50 мили навътре в морето, което е акватория на целия Европейски съюз и там не важат румънските ограничения за риболов.

"Обект на тази проверка са били 5 български кораба, три от които са задържани в Румъния, констатациите, с които сме запознати, показват, че на борда на тези кораби е имало видове калкан и черноморска бодлива акула", заяви Георги Събев, заместник-министър на земеделието.

Именно акулата най-вероятно е причина за задържането на българските рибари, защото между 15 март и 15 април уловът ѝ в Румъния е забранен.

"По-скоро ги обвиняват за акулата, защото корабите без акула не са задържани, а тези с неголямо количество акула, на единия 6, на другия 20, те са задържани. Вече хората са на българска земя, освободени са, но там ни е бизнесът", коментира Пламен Панайотов, собственик на кораб.

Корабите могат да останат блокирани в Румъния и една година, затова хората са много притеснени за работата и бъдещето си. Казват, че така ги обричат на глад.

"Една година задържане на кораба за мене означава взимане на къщата от банката, с децата на улицата. Аз не знам за какво ме обвиняват, но знам какво ми конфискуваха. Конфискуваха ми калкана и акулата", заяви Красимир Петров, собственик на два от корабите.

От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури казаха, че ще съдействат напълно на българските рибари.

"Изпратили сме официално искане до румънските власти, ако в 7-дневен срок не получим документите по казуса ще отправим второ искане", заяви доц. Ваня Стаматова, изпълнителен директор на ИАРА.

От Министерството на земеделието припомниха подобен случай отпреди повече от 10 години. Тогава български риболовен кораб е неправомерно задържан в Румъния. Европейският съд по правата на човека в Страсбург е потвърдил това с решение едва преди няколко месеца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30-годишен криминално проявен е прострелян след гонка с полицията
30-годишен криминално проявен е прострелян след гонка с полицията
"Вашият глас": Дарина Родинова, производител
"Вашият глас": Дарина Родинова, производител