НОВИНИ

Български училища се включиха в акция за четене на любими книги

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:15, 27.03.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Ден на европейските автори с първо издание у нас. В над 1000 училища в цяла Европа автори и ученици четоха откъси от любими европейски книги. България е сред трите най-активни страни в Европейския съюз. В столичното 32-ро училище бяха писателят Георги Бърдаров, който е сред най-четените автори на художествена литература у нас, и еврокомисарят Мария Габриел, по чиято инициатива се отбелязва денят.

Интригуващи, провокативни, но и критични въпроси от учениците. И отговори, които вълнуват, вдъхновяват и крият в себе си послания. Георги Бърдаров пише от 1987 г., първият му текст обаче става известен през 2013 г. 26 години, в които не се отказва, макар никой да не му обръща внимание.

"Аз много силно вярвам в тях и откривам много позитивни черти в днешното младо поколение и една негативна черта, че са много нетърпеливи, те искат всичко на момента и сега и ако не стане - край. Затова исках да им кажа - 26 години съм чакал, вярно, в други времена, но трябва да имаш търпение, за да постигнеш успехите", заяви Георги Бърдаров.

А успехът идва, когато вярваш в себе си, уверява авторът.

"Много често зациклям и е много трудно, когато зациклиш и нямаш вдъхновение и когато не знаеш как да продължиш. Мотивира ме това, че аз имам кауза и тази кауза ме води винаги напред", допълни Георги Бърдаров.

"Радвам се, че младите хора търсят този контакт и дискусия с автора, защото няма друг, който по-добре да може да говори за книга, освен онзи, който я е написал, а написвайки я, той е изстрадал", каза Мария Габриел.

А посланията след срещи като днешната ще отекват дълго. Поне до следващия ден на европейските автори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проруски хакери удариха сайта на френското Национално събрание
Проруски хакери удариха сайта на френското Национално събрание
Възможно е сигналите за бомби в училищата да са дело на хакерски групи, свързани с Русия
Възможно е сигналите за бомби в училищата да са дело на хакерски групи, свързани с Русия