НОВИНИ

Къде животът е по-скъп - в големия град или на село?

bnt avatar logo
от БНТ
17:04, 29.03.2023
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Къде животът е по-скъп - в големия град или на село? Наш екип от Благоевград сравнява цените на храните в големия град и малкото село, но с уговорката, че доходите в града обикновено са по-високи.

Избрахме произволни хранителни магазини в Благоевград, Симитли, петричкото село Яворница и гоцеделчевското Корница. Продуктите, които сложихме в нашата кошница, са брашно, ориз, яйца, олио, прясно мляко, хляб и картофи. Най-малко пари похарчихме в градовете, а най-много в селата.

Сравнението на цените показва, че всеки артикул, избран от нас, струва различно в отделните населени места. И ако яйцата и хлябът са на почти еднакви цени в Благоевград и Корница, то брашното в Яворница е най-скъпо. Ако за една стока в големия град ще похарчим по-малко, а в селото по-повече, то при друг артикул ситуацията е различна. Във всички населени места хората казват, че все по-внимателно подбират продуктите, които са им необходими за месеца.

Стойне Манов: "Мен лично не ме интересуват много промоциите, защото аз пазарувам това, което ми трябва в момента, не се запасявам предварително".

Николай Лулейски: "Всичко си върви нагоре, вижда се намаление на отоплителните пелети, газ, друго не, за храните всичко върви нагоре".

- От много се лиших, кашкавал, сирене. Не си спомням кога съм ял. Ужас!

Облекчение за хората в селата е малката градинка или парник, където си отглеждат зеленчуци. Васил Герински е собственик на хранителен магазин в Симитли. Казва, че не може да си позволи да слага голяма надценка на хранителните стоки, защото клиентите купуват все по-малки количества. До преди една седмица непрекъснато продуктите са пристигали от дистрибуторите с увеличение от 10 до 15 стотинки. Сега обаче наблюдава известен застой.

Васил Герински: "При веригата той отиде, ама никой не го познава, а при нас като дойде за един хляб или нещо друго, което трябва да си купи. Ние не можем да си позволим да сложим такава цена, защото този човек е от квартала. Ние живеем тука 40-50 години заедно и на мен ми е неудобно понякога да слагам друга цена, имаме моменти, когато работим на нула. Има така едно стъписване или затягане за утрешния ден. Не може да си позволи днес да похарчи 10-15 лв., защото утре не се знае, какво ще е, затова така малко по-предпазливо се пазарува".

Ботьо Несторов е шофьор на автобус във Финландия. Шест месеца от годината обаче се връща да живее в България. Казва, че не намира съществена разлика в цените на храните в чужбина и у нас. Разминаване обаче вижда в размера на заплатите.

Ботьо Несторов: Много често ми се случва да искаме да си купим нещо, не казвам, че не си го купуваме, но в по- малки количества, за да може да имаме пак на трапезата от всичко, което се нуждаем - млечни, месни продукти, зеленчуци, плодове".

А за предстоящите Великденски празници много от хората ще купят само най-необходимото за трапезата, без да се впускат в излишни разходи.

Репортери: Ирина Николова, Антония Сукалинска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Пловдив ще плати операцията на затиснатия от дърво мъж
Кметът на Пловдив ще плати операцията на затиснатия от дърво мъж
Две победи за Камен Златков и една за Луиза Бертани в слаломите за купа Юлен в Банско
Две победи за Камен Златков и една за Луиза Бертани в слаломите за купа Юлен в Банско