НОВИНИ

Имало ли е наркотици в кръвта на Семерджиев - две експертизи с различни заключения

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
14:20, 29.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Вещи лица излязоха с разнопосочни заключения по въпроса дали Георги Семерджиев е бил дрогиран по време на катастрофата на бул. "Черни връх", при която бяха убити две млади жени.

Токсикохимичната експертиза е установила наличие на метаамфетамин, но без да е ясно с каква концентрация. Вещите лица, които са работили по нея, обаче, заявиха пред съда, че изследваната от тях кръвна проба не е съхранявана правилно. Пробата е доставена при тях замразена, което не позволява да се определи дали в кръвта има наличие на алкохол.

Вещите лица, изготвили съдебнохимическата експертиза излязоха с друго заключение - изследваната проба кръв не показала наличие на синтетични наркотици и производни. Използвани са два метода с различна чувствителност, а пробата, отишла при тях, не била замразена, казаха те пред съда.

Разминаването в двете заключения беше обяснено от едно от вещите лица с различните апаратури и методи, както и чувствителността на техниката.

"Пробите са невалидни и са ги изследвали като невалидни. И като невалидни са установили, че има такова нещо. И двете са компрометирани и не са събрани по определения в наредбата ред. Т.е. не могат да бъдат взети предвид по отношение на съда, защото кръвта е била замразена", обясни Мирослав Христов, адвокат на Георги Семерджиев.

Адвокатът добави, че Семерджиев отрича да е причинил жестоката катастрофа. Пред съда психиатър посочи, че в беседа със Семерджиев той споделил, че може би е взел метамфетамин от 5 до 7 дни преди катастрофата.

Останалите експертизи, които бяха приети сочат, че джипът на Семерджиев е бил с фалшиви номера и преди катастрофата се е движил с над 166 км в час. Очаква се още експертизи да бъдат приети при следващото заседание, като има вероятност пред съда да говори и самия обвиняем.

Вижте повече в прякото включване на Йоана Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парижкият маратон ще се проведе тази неделя
Парижкият маратон ще се проведе тази неделя
Отиде си легендата на украинската художествена гимнастика - Албина Дерюгина
Отиде си легендата на украинската художествена гимнастика - Албина Дерюгина