НОВИНИ

По-евтин газ през април и май прогнозира "Булгаргаз"

bnt avatar logo
от БНТ
11:39, 29.03.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

„Булгаргаз“ ЕАД прогнозира цената на природния газ за месец април да е около 98 лв./MWh, или с приблизително 5% по-ниска от първоначално внесеното от дружеството предложение на 13 март за 103,8 лв/MWh.

Окончателното предложение на дружеството ще бъде внесено на 1 април, съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Деница Златева по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

По думите ѝ към днешна дата цената на природния газ за месец май, се очертава да е около 88 лв./MWh.

Според Златева продължаващото намаление на цената е в резултат на предприетите от дружеството действия за оптимизиране на цената, на проведените конкурентни търгове за доставка и текущите нива на борсовите индекси.

По-ниската цена на синьото гориво би се отразила и на сметките за парно, обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Намаляването на цената на природния газ ще се отрази благоприятно и води към запазване или съвсем минимално повишение на цената на топлинната енергия в зависимост от анализите, които ще направим при произнасянето на 1 юли", каза Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ посочи, че доставките на природен газ до края на годината са гарантирани, всички договори са сключени, осигурени са количества за нагнетяване в хранилището в Чирен.

„Няма притеснения с доставките на природен газ за тази година, необходимите количества за нашите клиенти са осигурени и гарантирани“, заяви Деница Златева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Народният театър представя тази вечер спектакъла "Орфей", отличен с "Икар"
Народният театър представя тази вечер спектакъла "Орфей", отличен с "Икар"
Каква година да очакваме от конния спорт у нас
Каква година да очакваме от конния спорт у нас