НОВИНИ

Зеленски покани китайския президент да посети Киев

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:10, 29.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Володимир Зеленски заяви, че страната му е длъжна да не допуска значителна руска победа в Бахмут или друг ключов град. Според него, ако това стане, Москва ще може да го използва като аргумент да поставя неприемливи за Киев условия за прекратяване на войната.

Седмица след знаковата визита на китайския лидер Си Дзинпин в Москва, Зеленски отправи покана към него да посети Украйна.

"Готови сме за разговор с Пекин. Преди имахме добри отношения, но след началото на войната те бяха прекъснати". Това заяви Володимир Зеленски в интервю за Асошиейтед прес. Според него, решението на Владимир Путин да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, е знак, че не е получил желания резултат от срещата си с китайския лидер.

В руската столица Си разясни плана от 12 точки за "мирно решаване на украинската криза", но не обяви предоставяне на военна помощ за Москва, каквито очаквания имаше преди срещата. Зеленски не уточни какво би искал да обсъди с китайския лидер, но за пореден път подчерта, че единственият вариант за мирни преговори, е руските войски да се изтеглят от украинската територия. Според украинския лидер, потенциална победа на Русия в Бахмут, би ѝ дала възможност да поставя неприемливи условия на Киев.

"Искам да благодаря на нашите войски от Луганск, Краматорск и Донецк, които успешно се сражават срещу врага в Бахмут, Лиман и Авдеевка. Благодаря ви, момчета", каза Зеленски.

На този фон - пореден опит на Русия да напомни за ядрената си мощ - Министерството на отбраната в Москва разпространи кадри от започнали днес учения със стратегически ракетни комплекси ЯРС за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети. Обхватът им е 12 000 километра. Съобщава се, че ученията ще се проведат в 3 руски области с участието на 3000 военни и 300 единици бойна техника.

На журналистически въпрос какво смята за решението на Владимир Путин да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, американският президент Джо Байдън отговори така:

"Разбира се, че съм притеснен. Говоря за това още от миналата година - това е опасно поведение, използва реторика, която буди тревога".

Вашингтон обяви, че няма да обменя ядрена информация с Москва

САЩ уведомиха Русия, че няма да обменят информация за своите ядрени сили, след решението на Москва да спре участието си в договора "Нов СТАРТ". От Белия дом съобщиха, че това е сред мерките, които предприемат, за да убедят Русия отново да спазва своите задължения по договора. Обменът на информация включва броя на бойните глави и бомбардировачите, разположени в съответните военни бази. Договорът "Нов СТАРТ" ограничава ядрения арсенал на Русия и САЩ до 800 системи за доставка и 1500 бойни глави.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меси с хеттрик при разгромна победа на Аржентина в контрола
Меси с хеттрик при разгромна победа на Аржентина в контрола
325 души са вече задържаните след опустошителните трусове в Турция
325 души са вече задържаните след опустошителните трусове в Турция