НОВИНИ

Йордан Божилов: В РСМ от 560 бомбени заплахи февруари, през март са сведени до 9

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 29.03.2023 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

"В Сепублика Северна Македония още от октомври миналата година започна масово изпращане на имейли за бомбени заплахи до училища, до Централната банка и до детски градини. Февруари тази година е имало 560 заплахи. Бомбените заплахи за март са сведени почти до нула, имало е само 9. Всички са еднотипни и сходни, като това, което се случва и в нашата страна", заяви в "Денят започва" Йордан Божилов, директор на Софийския форум за сигурност.

За втори ден заплахи за бомби в училища у нас

По думите му в Република Северна Македония са променени протоколите за действие в такива ситуации, начините на създаване и използване на служебни имейли, правят се обходи на училищата.

"Не при всички заплахи се затварят училищата. Работи се по различни версии, една от които е хибридни заплахи, свързани с Русия, но ще бъдат повдигнати обвинения и на няколко македонци, които са свързани с една от политическите партии в РСМ", допълни Йордан Божилов.

Според него е важно да се променят не само протоколите, трябва да има добра физическа сигурност, контрол на достъпа, обходи.

"Много трудно се доказва кои са извършителите. В Северна Македония е установено, че сървърите, от които са изпратени имейлите, са разположени в Русия и Иран", каза още Йордан Божилов.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Вашият глас": Жулиета Пейкова
"Вашият глас": Жулиета Пейкова
145 са новите случаи на коронавирус, трима души са починали
145 са новите случаи на коронавирус, трима души са починали