НОВИНИ

За втори ден заплахи за бомби в училища у нас (ОБЗОР)

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:02, 28.03.2023
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Безпрецедентната хакерска атака срещу български училища продължава и днес. Новите заплашителни имейли за поставени взривни устройства заляха десетки учебни заведения тази сутрин. Сигнали е имало в 24 учебни заведения във Варна, във всички училища в Сливен, в Плевен, в Пазарджик и Бургас и в 25 училища в София.

Днес за първи път на прицел беше и университет - заплаха е получена и в Университета за национално и световно стопанство. Водещата версия е, че става дума за хибридни атаки, свързани с Русия. Прокуратурата започва разследване за тероризъм.

Втори ден прекъснат учебен процес в някои училища в страната. В 32-ро училище в София учениците от първа смяна бяха евакуирани. Някои от децата наистина бяха изплашени, други плачеха, за трети пък отменените занятия донесоха радост.

Несъмнено обаче бомбените заплахи създават неудобство и за учениците, и за учителите, и за родителите.

Просветното министерство и директорите на училищата са в постоянна връзка с органите на реда. Всички заплахи се изпращат по имейл, само в столичното 22-ро училище получиха такава по обичайния начин - а именно по телефона.

В София 25 училища са получили заплашителния имейл. Днес неизвестните хакери атакуваха и университет. Сградата на УНСС беше претърсена, а учебните занятия прекратени.

"Не знам какво става в София, постоянно има някакви сигнали за бомби, дано се разбере какво става", коментира Стефан, 3-ти курс в УНСС.

"Най-близкото обяснение е наближаващите избори, от друга страна може някои начинаещ хакер да си прави такива шегички, не знам. Трябва съответните служби много бързо да намерят извършителя или поне да гарантират, че съобщенията са фалшиви, за да не прекъсваме учебния процес всеки ден", заяви проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС.

Евакуация и на учениците от 32-ро училище в София. И там получили заплахата по имейл. Втората смяна днес учи дистанционно.

"Наистина ситуацията е доста неприятна за хилядите родители и ученици, тъй като по-малките, вие самата ми казахте, че сте видели плачещи дечица, те се страхуват, притесняват се, трудно е да им се обясни, че не е обучение", допълни Нели Костова, директор на 32-ро СУИЧЕ "Св. Климент Охридски".

Във Варна и днес бяха обект на хакерската атака. 24 училища бяха претърсени, взривни устройства не бяха открити. Учебните часове не са били преустановени. Класните ръководители са информирали родителите.

"Казаха ни, че можем да дойдем да си вземем децата, ако преценим, иначе часовете продължиха по нормален начин", добави Виолета Серафимова, родител на дете от СУ "Найден Геров" - Варна.

Училища в Бургас, които вчера бяха пропуснати, днес не бяха пощадени. В Математическата и Английската гимназия часовете бяха прекратени, учениците евакуирани, а сградите - запечатани.

Вълната от бомбени заплахи стигна и до Сливен. Учениците от всички училища бяха евакуирани, а родителите извикани да ги приберат. Денят беше обявен за неучебен. Заплахите са получили и училищата в малките населени места на общината.

"В началото бяха малко тревожни, опитах се да ги успокоя, но най-важното беше да напуснем по най-бързия начин класната стая", заяви Красимира Бакалова, учител.

Сигнали за бомби затвориха 15 училища и в Плевен. В останалите 19 с решения на директорите занятията са били възобновени, след като не са били открити взривни устройства.

"Не беше открито самоделно взривно устройство и учениците без паника и напрежение отново бяха в класните стаи и продължиха нормален учебен процес", поясни Цветелин Горанов, директор на НУ "Христо Ботев", Плевен.

Директори настояват за ясни инструкции за реакция в подобни ситуации.

"Трябва да има ясен и точен алгоритъм, който да е на национално ниво. Последният, който е разписан като проект, е от 2013 г. за телефонни сигнали за бомби, в настоящата ситуация тук става дума за електронни сигнали, което е коренно различно", заяви Диян Стаматов, председател на Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България.

"Има инструкция, която урежда тези хипотези на МВР и по сега действащите правила правото на преценка е представа на директора. Директорите имат опит в такива ситуации, знаят правомощията си", каза още Сашо Пенов, служебен министър на образованието.

Според министъра такива интернет атаки в момента има в цяла Европа и в САЩ.

Вижте още в прякото включване на Цанка Николова.

По темата работи екип на "По света и у нас"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежките национали с втора загуба на приятелския турнир в Анталия
Младежките национали с втора загуба на приятелския турнир в Анталия
Байдън с призив за мерки срещу насилието след поредната стрелба в училище в САЩ
Байдън с призив за мерки срещу насилието след поредната стрелба в училище в САЩ