НОВИНИ

ГДБОП и две партньорски служби работят по гореща следа кой стои зад хакерските заплахи срещу училищата

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:18, 28.03.2023
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

МВР и партньорските служби работят по гореща следа за това кой стои зад хакерските атаки. Установено е заподозряно лице извън България. В Телеграм канал в съобщения от днес хакерите заявяват, че вече са разположени на Балканите. Заплашват с терор и припомнят случаи на масови стрелби в училища в Русия и САЩ.

ГДБОП заедно с две партньорски служби вече имат насоки кой стои зад хакерските заплахи.

"Имаме насоки за евентуално лице, съпричастно за тези мейли, което е извън територията на страната. Няма да вляза в подробности. Колегите от партньорските служби, с които работим, извършват установяване на евентуалната съпричастност за лицето, за което имаме данни", каза Петър Тодоров - главен секретар на МВР.

"Водещата теория е, че става въпрос за хибридни атаки от страна на Русия", допълни Иван Демерджиев - служебен министър на вътрешните работи.

Вътрешният министър уточни, че сигнали за бомби постъпват паралелно в няколко европейски държави, не само у нас. Според него те не са реални и целят медиен ефект и привличане на вниманието. До момента е установено, че сигналите са абсолютно идентични, мултиплицират се и се подават до възможно най-много адресати.

"Тези заплахи идват от имейли, регистрирани в Google, те на свой ред са регистрирани в мрежа, която не може да се достъпи и да се установи източника. По това работят в момента американските служби. Тъй като Google е тяхна отговорност. Те трябва да установят откъде идват тези имейли, регистрирани в Google. Ние няма как това да го установим", допълни министър Демерджиев.

В Телеграм канал в съобщения от днес хакерите заявяват, че вече са разположени на Балканите. Заплашват с терор и припомнят случаи на масови стрелби с много жертви в училища в Русия и САЩ.

"Това са хактивистки групи, които се наричат с гръмки имена, така че да всяват паника и страх и да изглеждат като сериозна заплаха. За мен няма реална заплаха за реално извършени терористични актове. Произходът на тези съобщения е далеч от България и тези групи не са на територията на България, за да осъществяват каквито и да било терористични действия", коментира Явор Колев - експерт по киберсигурност.

В сутрешния блок на БНТ прогнозира, че Явор Колев подобни хакерски атаки ще зачестят, тъй като България е в списъка с неприятелски държави на Руската федерация. Подобна дейност обаче може да бъде пресечена бързо смята бившия антимафиот.

"Много бързо може органите да получат информация от нашите сродни партньорски служби от НАТО и ЕС. Когато става въпрос за терористични заплахи се включва механизъм за много бърза реакция в реално време се предоставят данните. Така че е много лесно да се анализира, да се прецени каква е реалната опасност", заяви Явор Колев.

Според вътрешният министър не може да се направи връзка между предстоящите избори и хакерските атаки. До дни България ще разполага с нов протокол за действие при подобна ситуация. Целта е новият протокол да отразява реалните опасности и да дава възможност да се преценява кога действително се налага евакуация.

"След пет дни ще има ясно установени правила. Така че не виждав връзка. Тези заплахи не се случват само на територията на България, ако се случват само на територията на България. Да, бих направил такава връзка. Те се случват на териториите на много европейски държави, едновременно и паралелно", заяви Иван Демерджиев.

"В никакъв случай няма заплаха за изборите в неделя", допълни Петър Тодоров - главен секретар на МВР.

В неделя ще влезе нов протокол за действие. Затваряне на изборни помещения ще се налага само при реална опасност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пред какви трудности са изправени рибарите у нас?
Пред какви трудности са изправени рибарите у нас?
Борусия Дортмунд вдига сериозно заплатата на Белингам, за да го задържи
Борусия Дортмунд вдига сериозно заплатата на Белингам, за да го задържи