НОВИНИ

Изкуството въздушна акробатика на воали - нестандартно, опасно, но и красиво

изкуството въздушна акробатика воали нестандартно опасно красиво
bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 29.03.2023
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Нестандартно, опасно, но и красиво - по този начин може да бъде описано изкуството въздушна акробатика на воали.

В същото време у нас има човек в лицето на Десислава Рогоулина, която се е заела с нелеката задача да превърне това изкуство в спорт.

"За мен беше голяма мечта да създам цирково училище в България. Вече имаше нещо подобно, но аз искам да бъде нещо като спорт. Въздушната акробатика и въздушните воали са изключително трудно цирково изкуство. Необходимо е да си много концентриран, тялото ти да е спокойно и да си внимателен. Колкото е забавно да висиш с главата надолу, толкова е и опасно", споделя Деси.

"Цирковото изкуство произхожда от френски цирк, където са им дали задача да измислят нещо иновативно и различно. Една девойка просто е взела плат, отрязала го е и го е закачила за тавана. Има и история, че идва от Китай, където се говори, че са поставили два ремъка върху бамбук. Коя от двете истории е истинска обаче не се знае", допълва тя.

Пред камерата на БНТ Рогоулина разкрива още, че за нея най-голямата мотивация са децата, която тя тренира в Infinity Artist и които могат да се похвалят с награди от циркови фестивали в България и в чужбина.

"Да си на сцена е невероятно. Усещането да застанеш под купола и хората да ти ръкопляскат е неописуемо. Това ме вдъхновява да отидат и те там (децата). Връзката между мен и тях е като тази между дете и родител. Случвало се е дори когато децата идват тренировка да ми казват "мамо". За мен те са всичко и аз го правя заради тях. Искам те да се развиват", заявява Десислава Рогоулина.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
145 са новите случаи на коронавирус, трима души са починали
145 са новите случаи на коронавирус, трима души са починали
Зърнопроизводителите излизат на протест
Зърнопроизводителите излизат на протест