НОВИНИ

Спор между НЗОК и Фармацевтичния съюз - ще бъде ли удължен договорът със Здравната каса?

bnt avatar logo
от БНТ
06:21, 29.03.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Управителният съвет на Фармацевтичния съюз се очаква да излезе с решение дали да приеме предложението на Здравната каса за удължаване на съществуващия договор.

Договорът на фонда с аптеките изтича в края на март, но заради предложения за промени в последната минута преговорите за подновяването му буксуват.

От Фармацевтичния съюз предупреждават, че над 1 милион здравноосигурени българи може да бъдат принудени да плащат за животоподдържащи лекарства след 1 април. Става въпрос за хронично болните, чиято терапия се покрива изцяло или частично от Здравната каса.

Фармацевтите са недоволни от предложението в новия договор да не могат да изпълняват частично рецепти, ако пациентът не иска всички изписани медикаменти. Според представителите на Българския лекарски съюз и НЗОК, обаче, това решение не може да бъде взето от неспециалист.

В студиото на "Денят започва" председателят на фармацевтичния съюз Димитър Маринов заяви, че проблемът е изкуствено създаден и дори и да приемат отлагането, няма да приемат предложението на НЗОК. Според тях така се отнемат права на пациентите.

"Те предлагат същото - още един път отлагане и продължават да настояват да дискутираме неща, които за нас са безусловни. Няма да се съгласим да отпаднат права на пациенти и да им вменим задължения, защото правата на пациента не свършват в лекарския кабинет", каза Димитър Маринов.

Според пациентски организации спорът поставя под риск осигуряването на лекарства.

"Кой и защо реши това да се случи точно днес и то да се случи една седмица преди ние да си вземем следващата доза лекарство", попита Иван Димитров, председател на Български пациентски форум.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вашингтон обяви, че няма да обменя ядрена информация с Москва
Вашингтон обяви, че няма да обменя ядрена информация с Москва
МВР с нова методика за действие при бомбени заплахи
МВР с нова методика за действие при бомбени заплахи