НОВИНИ

Преправят тъмните стаички за гласуване зад паравани

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:15, 28.03.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Общините масово преправят тъмните стаички за гласуване в паравани - каквито са новите изисквания в Изборния кодекс.

Какви да са те обаче, не посочиха нито от ЦИК, нито от правителството. Затова и повечето кметства решиха да не купуват прегради.

За целта в София ще използват старите конструкции, а разликата ще е само, че се махат завесите от тях.

В неделя в София в изборните секции ще ни посрещат добре познатите П-образни конструкции на тъмните стаички. Новото е, че няма да има завеса. Така и законът ще бъде спазен - няма да има тъмна стаичка.

На принципа "направи си сам" в София и страната преправят изборните помещения. В близо 1600-те секции се подготвят старите П-образните конструкции, добре познати ни от предишните избори.

Новото е, че стаичките вече няма да са тъмни, тъй като вече гласоподавателят няма да отмества завеса. А според промените в Изборния кодекс така трябва да се избегнат рискове като това да се снима бюлетината.

"Избирателят влиза зад паравана, може да седне, ако желае, ако не на бюрото попълва с гръб своя вот, сгъва бюлетината, излиза и съответно я дава на член на секционната избирателна комисия", заяви Полина Витанова, секретар на 23 РИК-София.

Столичната община е писала писмо до Централната избирателна комисия какви трябва да са параваните. Отговор обаче не е получен. Подобни проблеми имат още общини, чийто ангажимент е осигуряването им.

"В закона няма ясно разписани правила, ЦИК също не разписа конкретни изисквания и правила как да изглежда", заяви Полина Витанова.

"Ще бъдат използвани същите прегради, които сме използвали и на предишни избори, така че на първо място сме спестили разходи, които не са необходими да бъдат правени", допълни Ангелина Топчиева, секретар на община Пловдив.

"Имаме оферта от софийска фирма, но ми се видяха малки 50 на 50, ще ни затрудни поръчката, доставката, цената не е много висока", добави Петър Галчев, секретар на община Кресна.

Други общини решават проблема на принципа "направи си сам".

"Имаме си цех дърводелски, така че направихме ремонта по изискване и така хем спестихме някои парични средства, хем ги направихме по-хубави от това, където ги показваха. Каквото си направиш самичък понякога става и по-добро. Друг е въпросът, че от избори в избори, ако са само параваните, това добре", каза още Илиян Янчев, кмет на Община Малко Търново.

Макар да нямат отпуснат от държавата бюджет за това, някои общини като Рила са купили параваните от чужбина - общо 7 по 79 лв.

По темата работи: Екип на "По света и у нас"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилиян Петров: БФС трябва да се извини публично за некомпетентното и порочно управление
Стилиян Петров: БФС трябва да се извини публично за некомпетентното и порочно управление
Социолози: Голям е броят на хората, които в последния момент ще решат за кого да гласуват
Социолози: Голям е броят на хората, които в последния момент ще решат за кого да гласуват