НОВИНИ

Явор Гечев: Няма произведен хляб от украинска пшеница

bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 28.03.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Българските производители плащат по-висока сметка от западните заради войната в Украйна. Това заяви в "Още от деня" министърът на земеделието Явор Гечев. Ето защо, според него, европейските компенсации за нашите производители трябва да бъдат по-високи. Министър Гечев увери, че няма произведен хляб от украинска пшеница.

Българската държава оценява щетите на 16,75 млн. евро, като тези европейски средства ще се използват за кризисно съхраняване. Те ще са за пряко засегнатите в бранша, допълни Гечев.

Коридорите, които се гласуваха, позволяват безпрепятствено всички земеделски стоки от Украйна да проникват на европейските пазари. Коридорите обаче спират в първите най-удобни държави в Европа, сред които и България и това води до пренасищане. На практика има 20 пъти повече внесен слънчоглед спрямо преди войната.

По думите му няма повод за притеснение за качеството на внесеното украинско зърно. Румъния води даден контрол, на нашата граница се извършва повторен контрол.

За казуса със задържаните от Румъния кораби Гечев коментира, че българските моряци са задържани на 50 мили от морската граница на Румъния, в международни европейски води. Не намираме с какво са нарушили европейското законодателство. Чакаме 7-дневния срок по регламент, наблюдаваме процеса, държавата ще окаже необходимата помощ. Все още нямаме протоколите с конкретните обвинения.

Явор Гечев каза, че заради Великден се внасят много яйца и агнешко месо. Ще бъде осигурен допълнителен контрол, за да няма съмнения за качеството.

Служебното правителство ще предложи на следващото Народно събрание мерки срещу надценките, допълни още Гечев.

Цялото интервю вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Градев: Плувната федерация отвори фронт срещу Антъни Иванов
Георги Градев: Плувната федерация отвори фронт срещу Антъни Иванов
Изабелла Шиникова се класира за втория кръг в Монастир
Изабелла Шиникова се класира за втория кръг в Монастир