НОВИНИ

ЕК ще компенсира с още 16 млн. евро българските зърнопроизводители

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 21.03.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Българските зърнопроизводители ще получат 16 милиона евро от Европейската комисия като компенсация заради залежалата им продукция след безмитния внос на украинско зърно. Това заяви земеделският министър Явор Гечев. Той се срещна с протестиращи земеделци в свищовското село Горна Студена.

По думите му в България има големи количества украинско зърно и нереализирано българско, което потвърждава, че страната ни e засегната повече от другите държави в Европа от украинския внос.

Зърнопроизводителите посрещнаха земеделския министър Явор Гечев с поредна блокада с трактори и комбайни на главния път Плевен – Русе край Горна Студена.

Според Гечев позицията на протестиращите срещу безмитния внос на украинско зърно, който подбива пазарите у нас, съвпада с позицията на страната ни и допълни, че са положени всички усилия ситуацията да бъде променена, но към момента няма такъв механизъм.

"Комисията този път реагира поне частично на нашите неща. Това, което е по предварителни данни, три държави ще получат средства по отношение на европейската солидарност. Предварителните цифри са 16 млн. евро по отношение на България, които ние ще използваме за допълнителни субсидии за кризисното съхранение, за да подпомогнем поне частично това, което сте загубили", заяви министърът на земеделието.

Зърнопроизводителите обаче са категорични, че тази помощ няма да ги спаси от фалити.

Протестиращите настояват и за промяна на Стратегическия план за развитие на сектора, тъй като според тях той обрича малките и средните производители на фалит.

Министър Гечев изрази съгласие със земеделците, но обясни, че тази година е преходна за изпълнение на плана и никой от тях няма да подлежи на санкции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националката по бокс Станимира Петрова е в стабилно състояние след бъбречната криза
Националката по бокс Станимира Петрова е в стабилно състояние след бъбречната криза
Левски срази Берое и е полуфиналист в турнира за Купата на България по баскетбол
Левски срази Берое и е полуфиналист в турнира за Купата на България по баскетбол