НОВИНИ

КЗК: Ръстът на цените на храните е необосновано висок

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
14:55, 21.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Ръстът при цените на храните е необосновано висок. Това е заключението на Комисията за защита на конкуренцията след сравнителен анализ на разходите на всички участници във веригата на доставки.

От регулатора посочват, че има обосновано съмнение за незаконосъобразни практики, включително и от големите търговски вериги като не изключват да има прикрити договорки ограничаващи конкуренцията.

От Комисията ще проверят допълнително за други непазарни фактори, които да водят до завишаване цените.

КЗК започна няколко внезапни проверки в офисите на дружества и техни сдружения, свързани с производството и търговията на основни хранителни стоки в страната. Действията по проверката на място се извършват от служители на Комисията, със съдействието на служители на МВР, след получено съдебно разрешение от Административен съд – София област.

От офисите на дружествата ще бъдат иззети копия от документи, съхранявани на хартиен носител, както и дигитални копия от документи и кореспонденция, съхранявани на електронен носител, посочват от КЗК.

Предстоящият подробен анализ на събраните документи ще покаже дали са налице достатъчно доказателства за предявяване на твърдения за извършено нарушение на дружествата и техните обединения. В случай че такива бъдат предявени, ответните предприятия ще имат възможността да упражнят правото си на защита. След приключването на процесуалните действия по преписката, Комисията за защита на конкуренцията ще се произнесе с окончателно решение по производството.

Според асоциация "Активни потребители" регулаторът е закъснял.

"Важно е, че КЗК се намесва и това е резултат от продължаващия повече от месец дебат в обществото. Лошото е, че досега правителство по никакъв начин не положи усилия да включи КЗК в тази борба, нито дори не сме чули за диалог или някакъв вид сътрудничество", каза Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциация "Активни потребители".

Сред проверяваните е и Асоциацията на млекопреработвателите.

"Беше абсолютно изненадващо и друг път сме били на проверки и от КЗК, БАБХ и от други органи. Винаги първо са се обаждали. Такова появяване без предупреждение да идват и няколко служители от КЗК с цяла група полицаи е малко стряскащо. Според мен и неправилно. Представиха заповед на Софисйки съд, в който са посочени само двете асоциации на млекопреработвателите. Няма други асоциации, няма търговци и за мен възниква въпросът дали не е някаква - поръчкова дейност или процедура, която да е в резултат на това, че преди две-три седмици ние казахме, както аз така и Зоров излезнахме и бяхме крайно откровени и точни и казахме какво е положението на инфлационния натиск на цените на хранителни продукти, специално млечните. До момента не съм убеден, че това е една чисто държавна политика. За мен е може би някаква ответна реакция на някой от търговците, не мога да съм сигурен. Но по начина, по който реагира държавният орган, това е прекомерна сила, прекомерно бързо и неправилно по начина, по който го направиха", каза Владислав Михайлов, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

От Комисията ще проверят допълнително за други непазарни фактори, които да водят до завишаване цените - включително картел и господстващо положение.

"Хоризонталните споразумения са познати най-често с наименованието картел - това са договорености между конкуренти, които целят да намалят конкуренцията между тях и да използват съгласувани практики. Докато по-вертикала там неразрешените практики най-често се получават заради злоупотреба с доминиращо или господстващо положение", каза Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциация "Активни потребители".

Подобни практики водят до нарушение на конкурентното законодателство, високи цени и влошени условия за търговия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японският премиер изненадващо пристигна в Украйна
Японският премиер изненадващо пристигна в Украйна
Маурисио Почетино е готов да се завърне към треньорската професия през лятото
Маурисио Почетино е готов да се завърне към треньорската професия през лятото