НОВИНИ

Командировъчните се увеличават двойно, реши Тристранният съвет

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:20, 21.03.2023 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Командировъчните се увеличават двойно, реши Тристранният съвет. Синдикати и работодатели подкрепиха предложението дневните за деня да се увеличат от 20 на 40 лв., а ако работодателят реши, могат да достигнат и до 120 лв. По-високи командировъчни се предвиждат и за чужбина.

15 години парите за командировка в страната не са променяни. Сега социалното министерство предлага те да скочат двойно.

Освен това се дава възможност на работодателя по своя преценка или ако е записано в колективния трудов договор, дневните да бъдат увеличени до 200% над минимума и така да станат 120 лв на ден.

"Този темп на нарастване изпреварва инфлацията, която е натрупана от 2008 година до 2022 година. Тя е 60.8%", каза Лазар Лазаров, служебен министър на труда и социалната политика.

Министерство на финансите предлага повишаване на дневните командировъчни за чужбина, като те са съобразени със стандарта на съответната държава.

"Обичайно БТПП се допитва до бизнеса. Проучването показа, че 97% от анкетираните одобряват промените в наредбата за страната и 85% одобряват наредбата за промените в чужбина", каза Цветан Симеонов, председател на БТПП.

"КНСБ подкрепя всеки ръст нагоре, в условията на замразяване за дълъг период от време и нарастваща инфлация", каза Любослав Костов, КНСБ.

Вече няма да е нужно командировъчните да се заверяват с подпис и печат. Това ще става по електронен път. Очаква се утре на заседанието на Министерския съвет наредбите за командировъчните в страната и в чужбина да бъдат приети и да влязат в сила през април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фондация "Енчо Керязов" търси деца таланти в сферата на спорта, образованието и изкуството
Фондация "Енчо Керязов" търси деца таланти в сферата на спорта, образованието и изкуството
Девет играещи зад граница футболистки ще играят за България в мачовете с Латвия и Литва
Девет играещи зад граница футболистки ще играят за България в мачовете с Латвия и Литва