НОВИНИ

Радев: Финансите са стабилни, няма да има орязване на пенсии и заплати

bnt avatar logo
от БНТ
11:04, 21.03.2023
6083
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Докато управлява служебното правителство, България няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, нито танкове, нито бронетранспортьори. Това заяви президентът Румен Радев.

Той определи това като суверенно решение и призова партиите, които участват в изборите, да изяснят още сега позицията си по този въпрос пред избирателите си.

Радев потвърди неучастието на страната ни в общата европейска поръчка на муниции за Украйна и изтъкна, че България ще подкрепи европейските дипломатически усилия за възстановяване на мира.

Президентът Румен Радев участва в конференцията "Антикорупция и национална сигурност".

Той изтъкна още, че финансите на държавата са стабилни, но ако бъдещите депутати се поддадат на популизъм, може да се стигне и до лоши сценарии.

Вижте още в репортажа на Вера Александрова.

"Финансовото министерство държи стабилни държавните финанси. Искам да го поздравя за това, че осигури рекордна събираемост и гарантира ежегодно нарастване на пенсии и изплати. Категорични спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, категорични спекулации са, че ще има промяна в курса на лева към еврото и ще се стигне до някакви нови заеми от МВФ. Но това е едно предупреждение, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколкото предишни парламента, можем евентуално да стигнем и до някой от тези лоши сценарии. Ние в момента сме далече от тях, но зависи от отговорността на нашите народни представители това да не се случи.

Вие представяте ли си, ако служебното правителство в последното Народно събрание се беше поддало на този популистки натиск от парламентарната трибуна и беше внесло бюджет, за който се канеха моментално да нараснат разходите с 10 млрд. разходи. Ако тогава служебното правителство се беше поддало, вече щяхме да говорим за този сценарий. Очаквам в бюджета, който ще бъде представен и внесен в Народното събрание, да има отговорно отношение към покупателната способност на гражданите, към развитието на икономиката, но в същото време да не се стига до дългова спирала", каза Радев.

В доклада на Държавния департамент за България: Незаконни арести, проблеми с медийната свобода и малцинствата

България има нужда от пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии, каза още държавният глава. По думите му докладът на Държавния департамент на САЩ констатира проблеми, които са отдавна познати на българите.

"Правосъдна реформа, която да изключва, както произволни арести, така и избирателното правосъдие и бягството от наказание. Но в българското общество все още остава усещането за работа на принципа на избирателно правосъдие. Очаквам предложените за втори път от Министерство на правосъдието промени да бъдат обсъдени и приети от новия парламент. България дължи пълноценна правосъдна реформа не на някого в чужбина, а на своите граждани.

Големият проблем в България е избирателното правосъдие. Не може да се хвърлят в общественото пространство части от СРС-та, за които не се знае за какво става въпрос", каза Радев.

Във форума участва министърът на правосъдието Крум Зарков. Събитието е организирано от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за изследване на демокрацията.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистът на ЦСКА Зейн Ноулс: Номер 77 има духовно значение за мен
Баскетболистът на ЦСКА Зейн Ноулс: Номер 77 има духовно значение за мен
На 1 април ще се тества системата за видеозаснемане на броенето след вота
На 1 април ще се тества системата за видеозаснемане на броенето след вота