НОВИНИ

Макрон ще даде първото си интервю след двата вота на недоверие

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:23, 21.03.2023
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Не стихват протестите срещу пенсионната реформа във Франция. Близо 300 души са арестувани, повече от 200 от които в Париж. Френското правителство оцеля при два вота на недоверие снощи, а президентът Еманюел Макрон ще даде първото си интервю утре за France 2 и TF1 след окончателното одобрение на спорната реформа, която предвижда повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Правителството на Елизабет Борн оцеля при два вота на недоверие - единият, внесен от крайнодясната партия "Национален сбор", а другият, потенциално по-опасен за кабинета - от малка центристка група, която събра подкрепата на левицата.

"Не достигнаха само девет гласа, за да падне това правителство и неговата реформа. Девет гласа за едно правителство, което вече е мъртво в очите на французите, което няма никаква легитимност и очевидно един министър-председател, който няма нито легитимност, нито власт, за да продължи да управлява и трябва да подаде оставка, да се оттегли заедно с реформата си", каза Матилд Пано, лидер на "Непокорна Франция".

Опозицията остава решена да попречи на спорната реформа, като сезира Конституционния съвет на Франция относно приетия законопроект. Министър-председателят Елизабет Борн също каза, че ще поиска Съветът да разгледа текста във възможно най-кратки срокове.

"Дами и господа депутати, с тази реформа никога не сме стигали толкова далеч в изграждането на компромис. Правителството пое цялата отговорност", каза Борн.

Гневът на улицата на стихва. В Париж демонстранти палеха натрупалите се боклуци - тонове несъбрани отпадъци има навсякъде във френската столица заради стачка на служителите от чистотата. Подобни сцени и сблъсъци с полицията имаше и в други градове като Страсбург, Дижон, Бордо и Лил.

"Има толкова много млади хора, макар темата да не ни засяга пряко. Сега нашите баби и дядовци трябва да спрат да работят по-късно, но ние знаем, че това е пътят, по който държавата върви от 20 години с политики, при които хората не са най-важните", коментира Шола, студентка по политически науки.

За четвъртък е насрочен девети общонационален ден на стачки и протести.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временно захлаждане и валежи от дъжд този следобед и утре
Временно захлаждане и валежи от дъжд този следобед и утре
Фондация "Енчо Керязов" търси деца таланти в сферата на спорта, образованието и изкуството
Фондация "Енчо Керязов" търси деца таланти в сферата на спорта, образованието и изкуството