НОВИНИ

Какво се знае за откритата картина на Полък?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:39, 21.03.2023
Чете се за: 07:15 мин.
Криминално
Слушай новината

Платно на световноизвестния художник Джаксън Полък е открито в България при операция на ГДБОП, научи "По света и у нас" от свои източници. От МВР потвърдиха, че има операция, но отказаха подробности.

Според публикации в гръцки медии разследването е започнало в Атина за трафик на крадени произведения на изкуството и вече има трима задържани в гръцката столица. У нас е задържан един българин. От прокуратурата съобщиха, че у нас разследването е започнало на 18 февруари, а първоначалното заключение на експертите казва, че картината би могла да е автентична.

Прокуратурата води разследване, свързано с картина на Джаксън Полък

Как точно картината е пристигнала в България още не знаем, но разследващите в Гърция предполагат, че тя е крадена и е направен опит да се продаде у нас. От наши източници разбрахме, че картината е намерена при български художник, който не е широко известен на публиката.

Той е бил задържан за 24 часа, обяснил, че само съхранява тази картина и чака да получи указания кога, къде и на кого да я предаде. Разбрахме още, че оценка на платното е направена от една от най-сериозните експертки, с които страната ни разполага. Трудно може да се допусне, че има пазар за крадена картина на Полък.

Съвместното разследването на гръцките и българските власти е започнало през ноември миналата година, съобщават още гръцки медии. Като заподозрените са били проследявани в продължение на три месеца, преди да бъдат задържани. Според разследващите в Гърция, ако се окаже, че намерената у нас картина на Полък не е копие, а е крадена, това ще е един от най-големите случаи на намиране на откраднато произведение на изкуството в света.

Картината на Джаксън Полък, открита у нас, била рисувана през 1949 година, твърдят запознати с разследването. Предоставена е на експерти от Националната художествена галерия, според които трябва да се направят допълнителни изследвания, за да се разбере дали е оригинал. От прокуратурата съобщават, че за момента няма данни тя да е регистрирана и идентифицирана и това предстои да се изясни от разследването.

Според източници от гръцките разследващи окончателните експертизи дали картините открити в южната ни съседка и у нас са оригинали или копия все още се очакват. Оказва се обаче, че картина на Полък, която не е включена в каталог, е малко възможно да има.

"Значи това е почти невъзможно, да не кажа, че граничи с абсурда. Няма картина на Полък, която да не се знае къде и коя е. Това е все едно да кажете, че е намерена нова картина на Ван Гог до сега неизвестна. Няма такова нещо. Всичко е в каталози, всичко си има номер", каза за БНТ Игор Марковски.

Според гръцки медии разследването е за крадени картини, а конкретно тази на Полък е направен опит да бъде продадена у нас.

"Ако се открадне картина на Полък, тя няма къде да се пласира. Освен ако няма поръчка от някой заблуден, който иска да има Полък и да я откраднат, защото тя ще струва много малко. Тъй като цената на картините на Полък обикновено са в милиони", каза Марковски.

На снимките: Картината на Полък "Number 31" беше продадена за 47 милиона долара на търг през месец май м.г.

Интересът към картините на Полък буквално избухва в Съединените щати още в края на 40-те години на 20-и век, когато художникът е още жив.

"Това е американски художник, изключително модерен, който е новатор в ония години. Това е веднага след войната, когато пък изкуството придобива един съвсем друг характер. Започват да се търсят нови измерения в изкуството. Започва да се отрича класицизмът дори и в Америка, която е люлката на модерното изкуство. Полък изведнъж се появява от никъде, от нищото. Това е авторът, който започва да прави картини чрез впръскване на боя върху платно, чрез изливане на боя, чрез посипване на боя. Качва се на едни стълби и започва да рисува от там на големи платна. Абсолютно неразбираемо, абстрактно е дори неговото изкуство. Мнозина биха казали "това е цапаница, моят котарак ще нарисува тази картина", но в Америка той има смелостта да направи това нещо", казва Марковски.

На снимката: Картината на Полък `Number 1, 1950 (Lavender Mist)`, която е изложена в Националната галерия за изкуство във Вашингтон.

Полък страда от алкохолизъм, именно пиян се качва зад волана и загива в катастрофа едва на 44 години. След смъртта му цената не неговите картини скача, а творбата му "Картина номер 5. 1948" е продадена на търг за космическите 140 милиона долара през 2006 година.

"След неговата смърт, много по-късно, 80-те години се създава една фондация "Красна Полък". Стипендиант на тази фондация е български художник, Едмонд Демирджиян, той почина. Едмонд Демирджиян става стипендиант на Полак - фондацията", обяснява Марковски.

Твърди си, че картината на Полък намерена у нас може да се продаде за 50 милиона евро. Според експерти в България няма кой да даде толкова пари, особено за крадена картина, която след това не може да се продаде. В световните аукциони обаче българско присъствие има. На предстоящ търг на Сотбис се предлага картина, собственост на българин, която е от италианския майстор Себастиано Галеоти, творил през 17 - 18 век.

На снимката: Картината на Полък `Blue Poles`, който се намира в Националната галерия на Австралия

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима министри и президентите на БФС, БФВ и БФБаскетбол обсъдиха дигитализацията в спорта
Петима министри и президентите на БФС, БФВ и БФБаскетбол обсъдиха дигитализацията в спорта
МЗ търси лекари за въздушните линейки
МЗ търси лекари за въздушните линейки