Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Прокуратурата води разследване, свързано с картина на Джаксън Полък

bnt avatar logo
от БНТ
17:01, 21.03.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
съдът остави постоянно ареста ученика заловен превозва мигранти
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Софийската градска прокуратура осъществява ръководството и надзора върху разследване, водено от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", свързано с картина, за която има данни, че е произведение на американския художник Джаксън Полък, съобщиха от прокуратурата.

Досъдебното производство е започнато в условията на неотложност на 18 февруари от ГДБОП със съставянето на протокола за първо действие по разследването и първоначално е водено под ръководството и надзора на Софийската районна прокуратура за вещно укривателство – престъпление по чл. 215 от Наказателния кодекс.

След проведено разследване с постановление на прокурор в СРП от 21 март делото е изпратено на СГП и незабавно е било прието по компетентност от прокурор от СГП.

Досъдебното производство ще продължи да се води за престъпление по чл. 278а от НК и в хода му ще се установи дали евентуално картината представлява културна ценност, която не е идентифицирана и регистрирана и дали тя е предлагана за отчуждаване или е била отчуждена.

В хода на разследването картина, за която се счита, че може да е произведение на американския художник Джаксън Полък, е била приобщена като веществено доказателство по делото.

Картината се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана.

По делото е назначена експертиза за автентичност и идентификация на картината. Според заключението експертното изследване показва, че картината би могла да е автентична, но са необходими допълнителни изследвания.

Наблюдаващият прокурор в СГП незабавно предприе необходимите действия в рамките на своята компетентност за установяване на всички факти и обстоятелства по случая. Дадени са подробни указания, които предстои да бъдат изпълнени. Ще бъде назначена допълнителна експертиза, която да изследва автентичността на картината.

Разследването продължава от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Варна уреди спаринг срещу Добруджа на Валери Божинов
Спартак Варна уреди спаринг срещу Добруджа на Валери Божинов
Жена блъсна инвалид с триколка на кръстовище в Благоевград (СНИМКИ)
Жена блъсна инвалид с триколка на кръстовище в Благоевград (СНИМКИ)