НОВИНИ

Социолози: Голям е броят на хората, които в последния момент ще решат за кого да гласуват

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:52, 28.03.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

И на предстоящия предсрочен парламентарен вот на 2 април броят на избирателите, които ще решат в последния момент дали и за кого да гласуват, ще бъде голям. Това сочат последните проучвания на социолозите от "Галъп", "Алфа Рисърч" и "Тренд".

На последния вот през октомври близо 670 000 са избирателите, решили да дадат своя глас в последния момент. Това прави близо една четвърт от всички гласували, изчисляват социолозите. Профилът им е различен. Повечето са млади хора, без ярко мнение за дадена политическа формация.

"И групата на гласуващи накрая съдържа и тези с най-много купени гласове. Тоест ако разгледате профилите, може да направите своите хипотези коя партия в най-голяма степен печели в такива ситуации", заяви Първан Симеонов - социолог в "Галъп Интернешънъл ".

Средно между 7 и 15 на сто са хората, които решават в последния момент дали и за кого да гласуват, сочат и проучванията на "Алфа Рисърч". През октомври те са били дори 17 на сто.

"Което може значително да размести резултатите, особено когато те са близки между първия и втория или третия и четвъртия", заяви Боряна Димитрова - социолог от "Алфа Рисърч".

Още по-висок процент на колебаещи се до последно - близо 20, показват изследванията на "Тренд".

"Това са т.нар. електорални периферии, които не са твърди ядра. Това са предимно млади хора, които не са привърженици на дадена партия и населяват по-големите градове в страната", коментира Димитър Ганев - социолог от "Тренд".

По думите на Боряна Димитрова тази година нараства броят на хората, които не само се колебаят за коя политическа сила да гласуват, но и на тези, които не са решили дали изобщо ще отидат до изборните урни. Какво все пак би ги подтикнало - факторите са няколко. От симпатиите към дадена политическа сила, през наказателен вот за друга, до влияние на социални медии и приятели.

"На това в много случаи се дължи и повишаването на избирателната активност в следобедните часове - тогава когато хората вече започват по-активно да преценяват", каза Боряна Димитрова.

"Аз с много голямо любопитство ще следя какво се събира в тази група на решаващи в последния момент", каза Първан Симеонов.

Да видим кои са партиите, които в най-голяма степен са се възползвали от това. Основният въпрос на 2 април, според Симеонов, ще бъде дали след толкова много поредни избори хората ще подходят апатично или обратното.

"Тоест казано най-кратко - ще се ядосат ли най-накрая българите на тези избори и кой ще отнесе това ядосване", допълни Симеонов.

Много вероятно е броят на хората, зачеркнали квадратчето "не подкрепям никого" да бъде още по-голям, единодушни са тримата социолози. 87 000 бяха те през октомври.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преправят тъмните стаички за гласуване зад паравани
Преправят тъмните стаички за гласуване зад паравани
Росен Христов: България не се отказва от предоговаряне на Плана за възстановяване
Росен Христов: България не се отказва от предоговаряне на Плана за възстановяване