НОВИНИ

Президентът преди вота: Политическите партии да поемат отговорност

Александър Марков
от Александър Марков
18:10, 29.03.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Политика
Снимка: БТА
Слушай новината

Президентът Румен Радев коментира сигналите за взривни устройства в училищата от последните дни. Той каза, че няма реална заплаха за образователната система и изборите. Службите все още работят, за да установят източника на атаките, допълни той.

Президентът Румен Радев заяви, че бомбени заплахи има не само у нас, но и в САЩ и Европа:

"Органите на реда заедно с партньорските служби правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират, но към момента това, което знаете и Вие от нашите органи на реда, няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите".

БНТ: Ако в деня на изборите има отново такива заплахи, как ще се процедира?

"Както вече споменах, няма реална заплаха. Това е наистина хибридна атака без реална заплаха за бомбени атентати, така че аз не очаквам и се надявам органите на реда да вземат всички мерки да има спокойствие за изборния процес", отговори президентът.

Радев посочи, че няма промяна в позицията ни - България няма да изнася оръжие и боеприпаси за Украйна.

Дори и частните предприятия у нас, които произвеждат 155-милиметрови снаряди за Украйна, минават през Междуведомствената комисия за експортен контрол, която иска сертификати за краен потребител, припомни Радев.

Той напомни и, че времето на т.нар. "триъгълни сделки" е приключило. Призова да бъдат осигурени модерни изтребители за авиацията ни, тъй като по Конституция българските ВВС охраняват самостоятелно или съвместно с други сили небето ни. Отговори и на критиките, че излиза от правомощията си.

"Политическите партии, а не президентската институция, отдавна излязоха извън нормите на българската Конституция със системния си отказ да съставят правителство. Време е и аз наистина ги призовавам те да поемат тази отговорност и да съставят правителство. В противен случай Конституцията ясно казва: президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато не искат или не могат, или ги е страх. В момента имаме комбинация от всички тези случаи", подчерта Румен Радев.

След като служебното правителство е решило редица тежки кризи и проблеми, сега управлението ще е много по-лесно, според него.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създават работна група заради бомбените заплахи в училищата
Създават работна група заради бомбените заплахи в училищата
Пендаровски: Ако българите бъдат вписани в Конституцията на РСМ, страната ни няма да загине
Пендаровски: Ако българите бъдат вписани в Конституцията на РСМ, страната ни няма да загине