НОВИНИ

ЕС ще предостави 5 млрд. евро военна помощ за Украйна

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:54, 13.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Държавите от Европейския съюз постигнаха споразумение за допълнителна военна помощ за Украйна в размер на 5 милиарда евро, предаде ДПА.

Представителите на страните се съгласиха да разширят Европейския механизъм за подкрепа на мира, който е в помощ на Украйна. Той служи за възстановяване на средства за военно оборудване и финансира съвместното производство.

Страните членки прекараха месеци в опити да стигнат до споразумение по въпроса как обновеният фонд да продължи работата си.

"Посланието е ясно: ще подкрепяме Украйна с каквото е нужно, за да надделее", написа в Екс върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

"Това е поредният силен и навременен знак за единството на ЕС и решимостта за постигането на нашата обща победа", заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. "Очакваме с нетърпение окончателното решение да бъде одобрено на следващата среща на Състава на Съвета по външни работи на ЕС.

Германия, страната с най-голям принос към бюджета на ЕС, настояваше нейните вноски в механизма да бъдат поне частично компенсирани от стойността на двустранната помощ, която тя изпраща на Украйна. Тя подкрепи споразумението, след като получи гаранция, че двустранната помощ ще бъде взета под внимание.

Франция, от друга страна, искаше да гарантира, че фондът ще се използва за закупуване на въоръжения, произведени в ЕС. Според сделката фондът ще приоритизира произведените в Съюза продукти и стоки, но въпреки това тези, внесени от чужбина, ще бъдат позволени, в случай че няма тяхна алтернатива в ЕС.

Белгийското правителство, което председателства преговорите, съобщи за днешното споразумение.

"ЕС остава решен да оказва дълготрайна подкрепа на Украйна и да гарантира, че страната получава военното оборудване, от което се нуждае, за да се защитава", написа то в Екс.

Споразумението ще позволи на фонда да подпомогне финансово инициативата на Чехия за закупуване на стотици хиляди артилерийски снаряди от страни извън Европа, от които има спешна нужда, смятат дипломати.

Фондът вече бе използван за събирането на около 6,1 милиарда евро военна помощ за Украйна, сочат данни на ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Келнер робот обслужва клиенти във френски ресторант
Келнер робот обслужва клиенти във френски ресторант
Наказанието на Антъни Иванов от Световната антидопингова агенция остава
Наказанието на Антъни Иванов от Световната антидопингова агенция остава