НОВИНИ

Преговорите вървят: Некоалиционните партньори вече обсъждат кадрови назначения

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:18, 13.03.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Преди връчването на първия мандат - продължават разговорите между първите политически сили - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проговори за първи път от началото на преговорите. Той заяви, че отстъпките трябва да са взаимни. А съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов каза, че са стигнали до кадровите промени.

Лидерът на ГЕРБ коментира лаконично, че преговорите вървят. Благодари на партньорите си , че толерантно мълчат. Напомни, че Мария Габриел води тези разговори и когато са готови ще обявят какво са решили - ротация или избори.

"Последното, което трябва да бъде отсъдено, е от Мария Габриел. Тя ще работи с тези хора и аз съм убеден, че не трябва да обръщаме държавата с краката нагоре. Във всички правови държави се провеждат парламентарни избори и на тях политическите партии поемат отговорност. Няма държави на регулаторите, няма държави на прокурорите, няма държави на съдебните съвети. Аз не съм чул някъде да се провеждат избори и да се говори, че министрите са без значение, че кабинетът е без значение, а всъщност били важни другите работи. Не, политическата отговорност се носи от политическите партии", заяви Борисов.

Партньорите в управлението ПП-ДБ също потвърдиха , че преговорите вървят и дори напредват , след като са стигнали до кадрови промени, които те поставят след приоритетите и законодателство.

- Стигате ли консенсус?

Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ: Е, да! В момента се обсъждат кадровите въпроси.

Днес е петият ден от началото на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В понеделник на консултациите при президента Мария Габриел поиска повече време от държавния глава преди връчването на мандата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима души са с опасност за живота след катастрофата край Добрич
Шестима души са с опасност за живота след катастрофата край Добрич
Внезапно почина вицепрезидентът на "Лукойл" Виталий Робертус
Внезапно почина вицепрезидентът на "Лукойл" Виталий Робертус