НОВИНИ

Нападнаха руски опозиционер, близък до Навални, пред дома му в Литва

Леонид Волков е атакуван с чук и сълзотворен газ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:42, 13.03.2024 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
По света
Слушай новината

Литва обвини Русия за нападението на руския опозиционер Леонид Волков във Вилнюс. Волков е дългогодишен съюзник на Алексей Навални. Той е със счупена ръка и наранявания, след като беше нападнат и многократно удрян с чук. Президентът на Литва определи насилието като предварително планирано и свързано с други провокации срещу страната му.

"Намирам се пред кметството на Вилнюс или на около 7 км от мястото, на което е нападнат Леонид Волков. Атаката срещу един от най-близките съратници на покойния Алексей Навални е основна тема тук. Разследването е поверено на най-елитните криминалисти на Литва. Официалните власти се въздържаха от хипотези за мотивите за атаката и обявиха, че първо ще си свършат работата. Стана ясно, че ще се работи за засилване на руските опозиционери в страната.
Неофициално обаче всички говорят, че става дума за сплашване и посланието на Путин към опозицията - особено в навечерието на президентските избори - никъде не можете да бъдете сигурни за живота си".

43-годишният Леонид Волков е нападнат снощи около 22.00 часа. Счупено е стъклото на автомобила му, напръскан е със сълзотворен газ, а след това са му нанесени множество удари с чук. Съпругата на руския опозиционер Анна Бирюкова публикува негови снимки, които красноречиво показват резултата от бруталното нападение. Волков е откаран в болница снощи и пуснат у дома със счупена ръка. Той направи обръщение в канала си в Телеграм.

Снимки: БТА

"Здравейте, приятели. У дома съм, благодаря ви много за думите на подкрепа. Тежко е, но ще се справим. Буквално искаха да ме превърнат в шницел. Мъжът ме атакува в двора на дома ми, удари ме по крака 15 пъти. Кракът някакси е добре. Боли ме като вървя. Но, пък счупих ръката си. Главното е, че ще продължим да работим и няма да се предадем. Засега не съм готов да давам каквито и да е коментари, но е очевидно, че получих "характерното бандитско санктпетербургско привет" от Владимир Владимирович Путин", каза Леонид Волков - съюзник на руския опозиционер Алексей Навални.

Президентът на Литва Гитанас Науседа се обърна към Путин след нападението.

"Нека е ясно - властите ще разследват и надявам се, ще открият виновните лица. Мога да кажа само едно нещо на Путин - никой тук не се страхува от вас", посочи Гитанас Науседа, президент на Литва.

Леонид Волков е една от най-известните опозиционни фигури в Русия, близък съратник на Навални - ръководеше екипа му и беше председател на Антикорупционния фонд на критика на Путин до 2023 година. Подобно на много други руски опозиционери и той живее от години във Вилнюс, а в Русия срещу него има повдигнати редица обвинения. Часове преди атаката срещу него Волков заявява пред руското издание Медуза, че се опасява за живота си след смъртта на Навални. Дава и интервю за Ройтерс вчера, в което говори за бъдещето на руската опозиция и за предстоящите президентски избори.

"Ето защо Путин повдига обвинения, убива и трови, за да накара хората да избягат извън страната, където за тях е много сложно да живеят. Нашата работа е пълна със сложни предизвикателства, живеем в мрачни времена, работим под огромно напрежение с огромен риск, защото знаем, че Путин не само убива хора вътре в Русия, но убива и хора и извън Русия", каза Леонид Волков.

Волков e един от организаторите на акцията по повод изборите в Русия - руски опозиционери да се съберат точно в 12.00 часа в неделя пред избирателни секции на мирен протест. От полицията във Вилнюс не бързат да коментират версии, но внимателно следят събитията.

"Литовската полиция активно се подготвя за събитията през почивните дни. Главните събитията са в Руската федерация, но те може да имат отражение и тук, в Литва", увери Ренатас Позела, главен комисар на полицията.

Руското посолство във Вилнюс не е коментирало нападението.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След изказването си за Украйна папата отправи призив за мир
След изказването си за Украйна папата отправи призив за мир
Цанко Цанков гледа към ледения маратон в Нова Зеландия
Цанко Цанков гледа към ледения маратон в Нова Зеландия