НОВИНИ

Европарламентът прие закона за изкуствения интелект

Новите правила забраняват някои приложения с ИИ, които застрашават правата на гражданите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:55, 13.03.2024 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Европейският парламент одобри първия в света закон за изкуствения интелект, който все по-масово навлиза във всекидневието ни и в индустрията. Законът регулира използването на изкуствения интелект, като гарантира безопасността на потребителите и зачитането на основните човешки права, но в същото време насърчава развитието и иновациите. Преди да влезе окончателно в сила, законодателният акт трябва формално да бъде одобрен и от държавите-членки. Очаква се това да стане преди европейските избори.

Новият закон регулира задълженията на компаниите, които развиват изкуствен интелект, като разделя приложенията в няколко групи, въз основа на нивата на риск, който носят.

"Днес е исторически ден по нашия дълъг път към регулация на Изкуствения интелект. Парламентът окончателно одобри законодателния акт за изкуствения интелект. След одобрението и от Съвета, което се очаква скоро, това ще бъде първия закон в света, който ясно и с грижа за хората регулира сигурното използване и развитието на изкуствения интелект", заяви Брандо Бенифей, основен докладчик по Закона за ИИ (Група на социалистите и демократите, Италия).

ЕС забранява приложения с ИИ, които застрашават правата на гражданите - като системи за биометрична категоризация или записи от видеонаблюдение с цел създаване на база данни за разпознаване на лица. Забранени ще бъдат системите за разпознаване на емоции на работното място или в училище, за социално оценяване, за прогнозиране на престъпления или технологии, които манипулират човешкото поведение. Властите ще могат да използват биометрично наблюдение в реално време на обществени места в извънредни случаи - за предотвратяване на заплахи, терористични атаки или издирване на заподозрени в тежки престъпления.

ЕС определя като високорисково използването на изкуствения интелект в образованието, банковото дело, здравеопазването, миграцията и управлението на границите, правосъдието и демократичните процеси. Затова системите с изкуствен интелект в тези области трябва да бъдат прозрачни, точни и да гарантират човешки надзор.

Властите ще могат да използват биометрично наблюдение в реално време на обществени пространства, само в случаи на определени престъпления, предотвратяване на заплахи, терористични атаки или издирване на заподозрени в тежки престъпления.

"Този закон е началото на едно дълго пътуване, защото влиянието на изкуственият интелект върху живота ни ще бъде увелича главоломно. Той ще се отрази върху образователната система, пазара на труда, върху военните конфликти, така че се създава изцяло нов свят, в който изкуственият интелект ще играе съществена роля", посочи Драгош Тудораче, основен докладчик по Закона за ИИ (Обнови Европа, Румъния).

Новият закон изисква манипулираното с ИИ аудио или видеосъдържание да бъде ясно обозначено като такова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Със задна дата: Правителството ограничи приходите на производителите на ток
Със задна дата: Правителството ограничи приходите на производителите на ток
Юрген Клоп: Ще направя всичко, което мога, докато съм в Ливърпул
Юрген Клоп: Ще направя всичко, което мога, докато съм в Ливърпул